Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Δυστυχώς ζήσαμε και αυτό επί ημερών ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Α. Παπανδρέου και μου θύμισε κάποιο περιστατικό που είχε συμβεί το 1984 ή 1985,, όταν ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Αντώνης Δροσογιάννης, αποφάσισε να κάνει έκτακτες κρίσεις αρχές Δεκεμβρίου! Κάποιος αντιστράτηγος είχε επισκεφθεί κάποια μονάδα για επιθεώρηση και τη στιγμή που διήρχετο μπροστά από κάποιο επιθεωρούμενο στρατιώτη, ο τελευταίος που είχε ακούσει ειδήσεις από το ραδιοφωνάκι, του είπε: Στρατηγέ αποστρατευθήκατε! (δεν υπήρχαν τότε κινητά και μάλιστα παρότι είχαν διαρρεύσει από το ράδιο αρβύλα οι αποστρατείες κανείς δεν τολμούσε να το πει στο στρατηγό γιατί ήταν πολύ σκληρός. ΠΑΣΟΚ και τότε ΠΑΣΟΚ και σήμερα.
Μόλις προχθές το απόγευμα, ο κ. Πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, μεταξύ των άλλων έθεσε και δύο σοβαρά θέματα που προφανώς θα κρίνουν την «βιωσιμότητα» της κυβέρνησής του και έγιναν αφορμή καταιγιστικών εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό και κυρίως στους ηγέτες της ευρωζώνης που αιφνιδιάστηκαν.
Δηλαδή :
Πρώτον, εξήγγειλε την διενέργεια δημοψηφίσματος, για την έγκριση της υπό κατάρτιση νέας δανειακής σύμβασης, για να αποφασίσει ο λαός για αυτή και με αυτό άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου τόσο στo εσωτερικό όσο και διεθνώς και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα όλα να βρίσκονται πλέον υπό αίρεση, ακόμη και αυτή η νέα δανειακή συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πολύωρες νυκτερινές διαπραγματεύσεις για το ύψος του «κουρέματος» του εσωτερικού χρέους, καθώς και η αναμενόμενη 6η δόση του δανείου.
Δεύτερον, ζήτησε ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης, έθεσε δηλαδή θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του και έτσι από σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, αρχίζει η σχετική συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου οι βουλευτές να πεισθούν και να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου την Παρασκευή το βράδυ. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συνεπώς δεν γνωρίζει και κανείς αν την Παρασκευή το βράδυ, μετά το πέρας της καταμέτρησης των ψήφων των βουλευτών η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της ή θα αναγκασθεί να προσφύγει στις κάλπες προκειμένου να αποφανθεί ο ελληνικός λαός για το ποιόν θέλει να τον κυβερνήσει από την επομένη των εκλογών.
Και ενώ όλα αυτά τα αξιοσημείωτα γεγονότα ευρίσκοντο εν εξελίξει, με ανεξαρτητοποίηση μιας βουλευτή, με δηλώσεις άλλων στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να εκφράζουν κάποια δυσαρέσκεια για την αποφασισθείσα πορεία της κυβέρνησης, της οποίας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μειώθηκε αισθητά σε σχέση με την προ διετίας εκλεγείσα, μειώθηκε ήδη κατά 7 βουλευτές, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιμούμενος πρακτικές ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, περί την 14:30 ώρα της χθες, καλεί στο γραφείο του τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.
Και μόλις αυτοί καταφθάνουν, νομίζοντας ότι κάτι θα θέλει να συζητήσουν περί της Νέας Δομής Δυνάμεων που τελευταία βρίσκεται εν εξελίξει, ο κ. υπουργός τους είπε τα εξής, σύμφωνα με το έγκριτο defencenet.gr: "Σας ευχαριστώ για την συνεργασία, αλλά κρίνω ότι είναι ώρα να κάνω κρίσεις. Ήθελα να τις κάνω από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία και της έντασης τις ανέβαλα. Τώρα κρίνω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε κρίσεις και την αντικατάστασή σας"!
Και γιατί αυτή η βιασύνη κύριε Υπουργέ;
Δεν γνωρίζετε ότι ίσως από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής να μην είσθε στη θέση όπως είσθε σήμερα αλλά ως υπηρεσιακός; Τι θα γινόταν αν κάνατε τις έκτακτες κρίσεις το Σάββατο ή την Κυριακή ή και τη Δευτέρα; Φοβηθήκατε κάτι και σπεύσατε να «διορίσετε» νέα ηγεσία στα Ένοπλες Δυνάμεις και για ποίο λόγο; Η ενέργειά σας αυτή αγγίζει τα όρια της εκτροπής, διότι από τη στιγμή που γνωρίζατε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του και υπάρχουν σύντροφοί σας βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ανεξαρτητοποιούνται ή απειλούν με ανεξαρτητοποιήσεις ή και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, δεν δικαιούσθε να κάνετε έκτακτες κρίσεις και μάλιστα με τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα την αποστρατεία 16 ανώτατων αξιωματικών των ΕΔ (οι τέσσερις Αρχηγοί των ΓΕ και οι άλλοι παρασυρόμενοι αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι και αντιπτέραρχοι).
Με τη συμπεριφορά σας αυτή κύριε υπουργέ αρχίσατε να σπέρνετε θύελλες και στον ευαίσθητο χώρο των ΕΔ, με αποτέλεσμα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατακρίνουν την ενέργειά σας αυτή, στην οποία παρασύρατε και όλους τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργό και υπουργούς. Διότι και αν ακόμη είχατε προαποφασίσει να προβείτε στη διενέργεια εκτάκτων κρίσεων, όπως ανακοινώσατε και θα είχατε και κάθε δικαίωμα να το πράξετε, δεν θα γινόταν και τίποτα παράνομο αν τις αναβάλλατε για λίγες ημέρες λόγω των θεμάτων που ανέκυψαν και μάλιστα με πρωθυπουργική πρωτοβουλία !
Ενώ τώρα, δώσατε το δικαίωμα στην Ν.Δ. (η οποία και σας προειδοποίησε να μην προχωρήσετε σε έκτακτες κρίσεις αυτή τη στιγμή), να λένε ότι οι κρίσεις είναι "μηδέποτε γενόμενες", οι αποταχθέντες (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζουν τους ευδοκίμως τερματίσαντες;) θα ανακληθούν στην υπηρεσία όλοι ή σχεδόν όλοι και οι νεοτοποθετηθέντες θα αποστρατευτούν όχι εκδικητικά αλλά για έναν πολύ απλό λόγο: Είναι εξαιρετικά άπειροι για τις θέσεις αυτές! Μα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και ειδικά για το χώρο των ΕΔ που τουλάχιστον διακρίνεται για την σοβαρότητα και χαίρει της αμέριστης συμπαράστασης και υποστήριξης του ελληνικού λαού πράγμα που προφανώς θα το διαπιστώσατε και από τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2011, και που θα παρακολουθήσατε από τηλεοράσεως, διότι δεν είχατε την ευκαιρία λόγω των διαμαρτυριών του κόσμου για την πολιτική της κυβέρνησής σας, να παραστείτε στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.
Αλήθεια μήπως οι Αρχηγοί και οι άλλοι που αποστρατεύθηκαν, πλήρωσαν την «απειθαρχία» αφενός και την επιθυμία αφετέρου όσων στρατιωτικών τμημάτων παρέλασαν με τον τρόπο που παρέλασαν, καταχειροκροτούμενα από ενθουσιώδη πλήθη κόσμου, άδοντας άσματα που κάποτε τα είχε η επίσημη πολιτεία απαγορεύσει;
Απλά ρωτάω διότι είμαι και λίγο καχύποπτος εκ φύσεως. Διότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε εφαρμόζετε εν τοις πράγμασι τη λαϊκή ρήση που λέει «αντί για το γάιδαρο χτυπάει το σαμάρι» ! Και στην προκειμένη περίπτωση αντιλαμβάνομαι ότι τον μεν ρόλο του σαμαριού τον έπαιξαν οι 16 έμπειροι διαπρεπείς ανώτατοι αξιωματικοί που αποστρατεύσατε, το δε ρόλο του γαϊδουριού ή γομαρίου που λέει και ο εκ Λαρίσης βουλευτής Ροντούλης, δεν γνωρίζω. Απλά αναρωτιέμαι μήπως είναι ο αγανακτισμένος από τα μέτρα της κυβέρνησής σας λαός.
Να ξέρετε όμως κύριε επί της Εθνικής Άμυνας Υπουργέ, ότι τα γαϊδούρια όταν αγανακτούν κλωτσούν και μάλιστα κλωτσούν και πολύ άσχημα !!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου