Βιέννη, Αυστρία
Ισχυρές ενδείξεις ότι το Ιράν είχε για χρόνια πρόγραμμα κατασκευής ατομικής βόμβας, παρά τα όσα διακήρυττε για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, έχει συγκεντρώσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε έκθεσή της. Είναι η πρώτη φορά που η ΙΑΕΑ αναφέρεται με σαφήνεια στο ιρανικό πρόγραμμα.Η ΙΑΕΑ στην έκθεση καταγράφει το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν για το πρόγραμμα της Τεχεράνης επικαλούμενη «αξιόπιστες πληροφορίες» και αναφέρεται σε δραστηριότητες που «σχετίζονται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων» και επισημαίνει ότι η σχετική εργασία προχωρούσε με οργανωμένο τρόπο μέχρι το 2003.
Κατά την Υπηρεσία μερικές από τις δραστηριότητες συνεχίζονται και σήμερα. Τονίζεται πάντως ότι οι δραστηριότητες του Ιράν έχουν και ειρηνικές χρήσεις.
Η ΙΑΕΑ διευκρινίζει ότι το Ιράν προσπάθησε να προμηθευτεί μυστικά εξοπλισμό και πρώτες ύλες αλλά και πληροφορίες κατασκευής των όπλων.
Γίνεται λόγος για «πειράματα με εκρηκτικά υψηλής ισχύος, μία σαφή ένδειξη για ένα πιθανολογούμενο πυρηνικό πρόγραμμα» καθώς χρησιμοποιούνται στον πυρήνα της ατομικής βόμβας.
Επιπλέον η Τεχεράνη εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη και το σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και σε δοκιμές πάνω σε συγκεκριμένα εξαρτήματα με ειδικότερη αναφορά να γίνεται σε μελέτες σχεδιασμού εξαρτημάτων που έκανε το 2008-2009. Οι Ιρανοί εργάστηκαν ακόμη για την κατασκευή πυρηνικών που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους πυραύλους Shahab 3 με βεληνεκές αρκετό για να πλήξει το Ισραήλ.
Οι δραστηριότητες του Ιράν έχουν σε μεγάλο μέρος μεταφερθεί σε υπόγειες εγκαταστάσεις, επισημαίνει η ΙΑΕΑ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχουν έρθει κατά καιρούς στο φως εδώ και χρόνια.
Σε μία πρώτη αντίδραση, οι ΗΠΑ απάντησαν ότι θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να μελετήσουν την έκθεση και ότι, για την ώρα, η Ουάσινγκτον δεν είναι προετοιμασμένες να αναφερθούν στα επόμενα βήματα που θα κάνουν.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, η οποία έχει παράσχει ανοιχτά σημαντική βοήθεια στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα (ειδικότερα την παραγωγή ενέργειας) δήλωσε ότι έχει παράσχει στην ΙΑΕΑ τις πληροφορίες για την εμπλοκή Ρώσων επιστημόνων στο πρόγραμμα και ότι η έκθεση δεν προσθέτει κάτι καινούργιο.
Από την πλευρά του το Ισραήλ, που πάντα διατηρεί ενεργή και την πιθανότητα προληπτικού και χειρουργικού χτυπήματος στο Ιράν, έχει ανεβάσει τις τελευταίες ημέρες τους τόνους με αξιωματούχους, ακόμα και τον πρόεδρο Πέρες, να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Πάντως, το χτύπημα, αν και όταν γίνει, θα χρειαστεί την κάλυψη των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προειδοποίησε για την πιθανότητα χτυπήματος ενώ είπε ότι δεν περιμένει ότι τυχόν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν θα αποθαρρύνουν την Τεχεράνη. «Συνεχίζουμε να συνιστούμε στους φίλους μας στον κόσμο και στον εαυτό μας, να μείνουν όλες οι επιλογές πάνω από το τραπέζι», επισήμανε χρησιμοποιώντας την κλασική διατύπωση για την πιθανότητα ενός στρατιωτικού χτυπήματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου