9/8/12

Εφιάλτης για τα νέα ζευγάρια – 53000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών


Ο αριθμός είναι εφιαλτικός. 53.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών των δήμων. Χιλιάδες νέα ζευγάρια σκέφτονται ήδη πώς θα βγουν στο μεροκάματο για να ζήσουν.

Ο πραγματικός αριθμός των βρεφών και των νηπίων που δε θα φιλοξενηθούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού το παραπάνω νούμερο αφορά μόνο το πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Σ’ αυτό το πρόγραμμα δεν είναι ενταγμένοι όλοι οι δήμοι. ‘Η κάποιοι δήμοι που είναι στο πρόγραμμα εντάσσουν μερικούς από τους παιδικούς σταθμούς που έχουν και τους άλλους τους λειτουργούν μόνοι τους.

Αρα, το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη μας ότι αρκετές χιλιάδες παιδιά έχουν ήδη κοπεί από τους ίδιους τους δήμους. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι σε δήμους της Αττικής μένουν εκτός 2.320 παιδιά από αιτήσεις που κατατέθηκαν στους δήμους. Μία ακόμα πλευρά είναι ότι πολλοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση γνωρίζοντας ότι θα «κοπούν» εξαιτίας των κριτηρίων που μπαίνουν, όπως για παράδειγμα: άνεργη μητέρα, εισοδηματικά κριτήρια κ.ά.

Χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα σε δημόσιες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, η οποία πρέπει να παρέχεται δωρεάν με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ζήτησε άμεσα να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για όλες τις – έστω υποτυπώδεις ή λειψές – κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν βοήθεια στις λαϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρίες, τους ηλικιωμένους.

Και μάλιστα σε συνθήκες που είναι ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της διαβίωσης τέτοιων οικογενειών (ανεργία, μισθοί και συντάξεις πείνας, ακρίβεια στα φάρμακα και αποκλεισμός εξαιτίας του υπέρογκου κόστους από βασικές υπηρεσίες Υγείας κ.ά.) Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 30% το ποσό που θα έπρεπε να δώσει στους δήμους και αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσει στο επόμενο διάστημα μεγάλος αριθμός παιδικών σταθμών, να μειωθεί το προσωπικό με τη λήξη συμβάσεων συμβασιούχων, τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση προσλήψεων, να μειωθούν κι άλλο οι θέσεις για τα βρέφη και τα νήπια.

Μπροστά στη ζοφερή, για γονείς και παιδιά, πραγματικότητα χρειάζεται αγώνας, να πιεστεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέτρα ώστε: Να μην κλείσει κανένας δημοτικός παιδικός σταθμός.

Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. Να καταργήσει τα τροφεία, να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά.

Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων παιδικών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν και προκάτ κατασκευές. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.



ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης