11/8/12

Νέος νόμος της Άγκυρας - Ποιες είναι οι «απαγορευμένες» περιοχές

Περιορισμούς στην αγορά ακινήτων από Έλληνες υπηκόους θέτει η τουρκική κυβέρνηση. Με το νέο νόμο που κατατίθεται, θα αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται σε πολίτες ξένων χωρών σύμφωνα με τους νόμους της αμοιβαιότητας.

Ο νόμος θα αφορά σε όλους τους ξένους πολίτες (183 χωρών) για τους οποίους δεν θα εξετάζεται αν υπάρχει αμοιβαιότητα.


Μόνο για τους Έλληνες, θα υπάρχουν απαγόρευση αγοράς ακινήτων σε 28 περιοχές, μεταξύ των οποίων στην Κωνσταντινούπολη αλλά καις την Ανδριανούπολη. «Απαγορευμένες» περιοχές είναι επίσης η Σμύρνη, η ζώνη των Δαρδανελλίων κ.α.


Με το νέο νόμο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα εφαρμοστεί ο κανόνας της «παραλιακής ζώνης» στην οποία οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αγοράζουν γη. Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θέλει να άρει τους περιορισμούς για τις υπόλοιπες χώρες ώστε να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής, προβλέποντας, φυσικά,στους πλούσιους επενδυτές.


Αντίθετα για την Ελλάδα υπάρχουν περιορισμοί. Οι γείτονές μας ισχυρίζονται πως περίπου 100.000 Έλληνες υπήκοοι έχουν ήδη αγοράσει 9.000 ακίνητα. Πιθανότατα, πάντως για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης στα ακίνητα και στον αριθμό των Ελλήνων οι Τούρκοι συμπεριέλαβαν και τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης.


Ενώ οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα στην ακτή της Μεσογείου, οι υπήκοοι του ψευοδοκράτους θα μπορούν να κάνουν αγορές σε όποιο σημείο θέλουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet» οι μουσουλμάνοι της Θράκης που έχουν ελληνική υπηκοότητα (σ.σ. η εφημερίδα τούς αναφέρει ως «Τούρκους Δυτικής Θράκης») θα εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής και θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα σε όποιο σημείο της τουρκικής επικράτειας θέλουν.