31/8/12

Ανησυχητικά επίπεδα πολυανθεκτικής φυματίωσης

Επιστήμονες διαπίστωσαν έναν ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική η οποία. είναι ανθεκτική μέχρι και σε τέσσερα ισχυρά αντιβιοτικά φάρμακα.
Σε μια μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, ερευνητές βρήκαν ότι η αναλογία τόσο της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) όσο και της

εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης (XDR-TB) είναι υψηλότερα απ' ό,τι πιστευόταν και απειλούν τις παγκόσμιες προσπάθειες για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Οι περισσότερες διεθνείς συστάσεις για τον έλεγχο της φυματίωσης έχουν γίνει με προϋπόθεση ότι η MDR-TB θα βρίσκεται γύρω στο 5%. Όμως τώρα το ποσοστό της είναι 10 φορές υψηλότερο σε ορισμένα μέρη, όπου σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς ... μεταδίδουν στελέχη της MDR", αναφέρει σ' ένα σχόλιό του στη μελέτη ο Σβεν Χόφνερ του Σουηδικού Ινστιτούτου Ελέγχου Μεταδιδόμενων Νόσων.


Η φυματίωση είναι ήδη μια πανδημία που κατά το 2010 έπληξε 8,8 εκατ. ανθρώπους και στοίχισε τη ζωή σε 1,4 εκατ. Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή στην αντιμετώπισή της από τη συνηθισμένη φυματίωση και είναι συχνότερα θανατηφόρα. Η θεραπεία ακόμη και της συνηθισμένης φυματίωσης είναι μια μακρά διαδικασία. Οι ασθενείς χρειάζεται να παίρνουν ένα κοκτέιλ ισχυρών αντιβιοτικών επί έξι μήνες. Πολλοί ασθενείς δεν ολοκληρώνουν σωστά τη θεραπεία τους και αυτό είναι ένας παράγοντας που έχει τροφοδοτήσει τη διάδοση των μορφών της νόσου που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα.

Οι θεραπείες της πολυανθεκτικής φυματίωσης μπορεί να κοστίσουν 200 φορές περισσότερα από αυτές της συνηθισμένης φυματίωσης, δήλωσε ο Τομ Ίβανς, επικεφαλής των επιστημόνων της Aeras, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που αναπτύσσει νέα εμβόλια κατά της φυματίωσης. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως κώφωση και ψύχωση και μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Στις ΗΠΑ, η θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης μπορεί να κοστίσει 250.000 δολάρια ή και περισσότερα για κάθε ασθενή. Σε πολλές φτωχότερες χώρες, το κόστος είναι καταστροφικό για τα συστήματα υγείας και τις οικογένειες των ασθενών.