11/8/12

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

Γιγαντιαία η κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται για τέταρτη ημέρα στο Άγιο Όρος, κατακαίγοντας μεγάλες εκτάσεις με πευκοδάσος. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο 'Αγιο Όρος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ των περιοχών Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ. Από ξηράς επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες, ενώ πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, και δυνάμεις του Στρατού συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Δύναμη 49 Σέρβων πυροσβεστών, με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες κατέφτασε το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς. Η Κυβέρνηση της Σερβίας ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια. Η γειτονική χώρα εξέφρασε την επιθυμία της να συνδράμει το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών.

Πάντως, οι Αρχές αναζητούν ως ύποπτο για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους στα σύνορα του Αγίου Όρους έναν  Λιθουανό εργάτη, ο οποίος διέμενε τις τελευταίες ημέρες σε σκήτη του Αγίου Ορους, κοντά στα σύνορα με την Ουρανούπολη.

Σημειώνεται ότι από τη μεγάλη φωτιά έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής περίπου 12.000-15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών τόσο στην Αρκαδία, όσο και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο του ελέγχου και της κατάσβεσης.

Τέλος στο Σολωμό Κορίνθου επιχείρησαν δύο αεροσκάφη CL-215. Επιπλέον διατέθηκαν 30 άτομα από το 575 Τάγμα Πεζοναυτών, 30 άτομα από το ΓΕΝ και 2 προωθητές γαιών από τη Σχολή Μηχανικού.

Πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για εμπρησμό στην Κορινθία, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό και ένας αναπτήρας (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Εν τω μεταξύ, ο 45χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στο Ανεμοδούρι ζήτησε και έλαβε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης σαρανταοκτάωρη προθεσμία για να απολογηθεί.


Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει από συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές στην Αρκαδία, ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, των δημάρχων Τρίπολης και Μεγαλόπολης και άλλων τοπικών παραγόντων.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, που βρίσκεται πλέον σε ύφεση, και προσδιορίστηκαν οι ενέργειες για παροχή βοήθειας στους πληγέντες κι ανάταξης της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, έχουν οριστεί οι επιτροπές και από τη Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες, είπε, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ πρόσθεσε πως είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί και να βοηθηθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, άμεσα θα ξεκινήσουν και οι μελέτες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση. Επανέλαβε δε την άποψή του, ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των πυρκαγιών.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός είπε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήδη βρίσκεται στην περιοχή, και η κυβέρνηση, ανέφερε, θα κάνει τάχιστα τις ενέργειες που πρέπει.

Το αίτημα του περιφερειάρχη για πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των εμπρηστών στήριξε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σημείωσε πως «η αντίληψη περί ατιμωρησίας διευκολύνει εκείνους που λειτουργούν με δόλο».




πηγη:protothema