11/8/12

Προς πώληση ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ

Την άμεση προώθηση των  διαδικασιών για την πώληση έως και του 100% των μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων αλλά και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ περιλαμβάνονται  στη λίστα αποκρατικοποιήσεων που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την τρόικα και η απόφαση της Διυπουργικής δίνει πλέον την απαραίτητη εξουσιοδότηση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει, να αποφασίσει και να υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών των δύο εταιρειών. Μάλιστα οι μετοχές τους θα μεταφερθούν στο Ταμείο με νεότερη απόφαση της Επιτροπής, προκειμένου να μπορεί και να υλοποιηθεί η πώληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παλαιότερα τα Γαλλικά Ταχυδρομεία  είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για  επένδυση στην Ελλάδα (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ενώ πληροφορίες έφεραν να υπάρχει ενδιαφέρον και από Ολλανδική εταιρεία.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ ως «Αυγουστιάτικο πραξικόπημα» 

Και πρόσθεσε, ότι η απόφαση αυτή δρομολογεί ένα νέο εθνικό έγκλημα, καθώς, όσον αφορά στα ΕΛΤΑ, θα δώσει τη χαριστική βολή στις λαϊκές ταχυδρομικές υπηρεσίες και την ελληνική περιφέρεια, ενώ η πώληση της ΕΛΒΟ θα σημάνει την ουσιαστική διάλυση μιας κρίσιμης επιχειρησιακής μονάδας, που μπορούσε να έχει μια ιδιαίτερη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.


Ανοίγει και η αγορά των τουριστικών  λεωφορείων
Την ίδια ώρα ανοίγει ακόμα  μια «κλειστή» αγορά.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος  ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, πως μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των λεωφορείων, το οποίο θα εισαγάγει ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των λεωφορείων κάθε είδους και θα αποσκοπεί στην απελευθέρωση με κανόνες με στόχο το 2015 να έχουμε ένα καινούριο «ευρωπαϊκό τοπίο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις  ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι την άνοιξη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και στη  συνέχεια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες  που απαιτούνται, όπως και η τεχνική  προεργασία προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί  η απελευθέρωση ως το 2015.

Σε ερώτηση αν η απελευθέρωση σημαίνει πρακτικά ότι ένα τουριστικό λεωφορείο θα μπορεί να εκτελεί έργο συγκοινωνιακό, ο υπουργός διευκρίνισε  πως η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει  ένα καινούργιο τοπίο και ότι  ο ίδιος δεν μπορεί από τώρα να προδιαγράψει τους κανόνες, αφού θα υπάρξει διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και ύστερα από συνεννόηση με τον  κλάδο, θα υπογραφεί υπουργική απόφαση  για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού σήματος στα τουριστικά λεωφορεία  προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα  πειρατείας.
 
 
 
πηγη:protothema

Αντιδράσεις: