29/8/12

Έλληνες κλέβουν Έλληνες μέσω Ελβετίας

Ελβετική τράπεζα (με μεγαλομέτοχο μεγάλη ελληνική επιχειρηματική οικογένεια) «ξεφόρτωνε» ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων στην πλάτη Ελλήνων πελατών της! Ένα απίστευτο οικονομικό σκάνδαλο θα ξεσπάσει τις επόμενες μέρες. Μιλάμε για μια υπόθεση που τα έχει όλα: το όνομα μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της Ελλάδας (που έχει συχνά απασχολήσει τη δημοσιότητα -και όχι πάντα με θετικό τρόπο), μια ελβετική τράπεζα από τις μεγαλύτερες του κόσμου (η οποία, μάλιστα, ενεπλάκη σε πρόσφατο διεθνές σκάνδαλο χειραγώγησης διατραπεζικών επιτοκίων), χρηματιστηριακά παιχνίδια, παραπληροφόρηση, απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για κάποιους, μυθικά κέρδη για κάποιους άλλους.

Έχουμε και λέμε: η ελβετική τράπεζα είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Μεγαλομέτοχός της, μια ελληνική οικογένεια από αυτές με τα -λεγόμενα- «βαριά» ονόματα, που κατά καιρούς έχει επιχειρήσει (ανεπιτυχώς) να αποκτήσει και πολιτική εξουσία. Η ελβετική τράπεζα διατηρεί –παραδοσιακά- σχέσεις με σημαντικούς Έλληνες επενδυτές, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους ή την παροχή συμβουλών για τις επενδύσεις τους.


Τι συνέβη; Κάποια στιγμή, μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες (πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας) είδαν τις μετοχές που είχαν αγοράσει να κατακρημνίζονται. Ποιες μετοχές; Όχι όλες, αλλά αυτές ακριβώς που είχαν αγοράσει ακολουθώντας κατά γράμμα τις συμβουλές του εν λόγω χρηματοπιστωτικού κολοσσού. Όταν το φαινόμενο άρχισε να επαναλαμβάνεται, κάποιοι από τους ζημιωθέντες αποφάσισαν να το ψάξουν λίγο περισσότερο. Πρώτη διαπίστωση της έρευνας τους: δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις. Αντίθετα, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες διαπίστωσαν ότι πολλοί (αν όχι σχεδόν όλοι) από τους Έλληνες πελάτες του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού που ακολούθησαν τις συμβουλές του για χρηματιστηριακές επενδύσεις, κατέγραφαν ζημίες εκατομμυρίων!


Όμως, το δεύτερο εύρημα της έρευνας ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό: διαπίστωσαν ότι η τράπεζα τους συμβούλευε να αγοράσουν συγκεκριμένα «χαρτιά», ακριβώς το χρόνο που άλλο τμήμα του ίδιου τραπεζικού κολοσσού έδινε εντολή για αθρόες πωλήσεις των ίδιων «χαρτιών»! Με άλλα λόγια: η τράπεζα ήθελε να «ξεφορτωθεί» συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες ανήκαν είτε στην ίδια, είτε σε άλλους –προφανώς πιο προνομιούχους- πελάτες της. Γιατί τις ξεφορτωνόταν; Προφανέστατα επειδή προέβλεπε ότι η τιμή τους θα πέσει.


Το ένα τμήμα της τράπεζας, λοιπόν, αποφάσιζε να «ξεφορτωθεί» τις μετοχές Χ και Υ. Ομως -όπως ορίζουν οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης- αν αρχίσεις να πουλάς μεγάλες ποσότητες των μετοχών Χ και Υ και δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές για τις μετοχές Χ και Υ η τιμή θα πέσει και θα πουλήσεις με μεγάλη «χασούρα». Έτσι, την ίδια στιγμή, άλλο τμήμα της τράπεζας «συμβούλευε» (μάλλον όχι και τόσο αθώα) τους Έλληνες πελάτες της να αγοράσουν τις μετοχές Χ και Υ. Ουσιαστικά, η τράπεζα ξεφορτωνόταν τις μετοχές που προέβλεπε ότι θα κατρακυλήσουν, στις πλάτες των Ελλήνων. Καθαρή κοροϊδία, δηλαδή!


Αναμφίβολα, πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων. Όμως, ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν ζημιωθεί από τη συμπεριφορά της ελβετικής τράπεζας είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την υπόθεση να περάσει έτσι. Πόσο μάλλον, αφού το θέμα έχει και μια πολύ συγκεκριμένη ηθική πτυχή, καθώς μια ελβετική τράπεζα στην οποία μεγαλομέτοχος είναι μεγάλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ επιχειρηματική οικογένεια, έπαιξε –ουσιαστικά- ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος ΕΛΛΗΝΩΝ επιχειρηματιών!


Ετσι, η ομάδα των Ελλήνων που έχει υποστεί τη ζημία ερευνά την υπόθεση διεξοδικά, συγκεντρώνει στοιχεία, περιπτώσεις, έγγραφα και εκθέσεις οι οποίες αποδεικνύουν τη σκοπιμότητα των συμβουλών της τράπεζας ώστε, μόλις ο χρόνος είναι κατάλληλος, θα στραφούν εναντίον της. Και, τότε, θα αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε όλη την υφήλιο, αφού –προφανώς- το σύνολο των πελατών του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού παγκοσμίως θα αρχίσουν να ερευνούν μήπως έπεσαν και αυτοί θύματα ανάλογων παιχνιδιών…


 


πηγη:newsbomb