26/8/12

Βάσεις 2012: Οι τελευταίες εκτιμήσεις


Περισσότερες από 40 σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο στις βάσεις εισαγωγής για το 2012 που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 25 Αυγούστου.


Τα δημοφιλή τμήματα, όπως η Νομική και τα Παιδαγωγικά, οι σχολές που βρίσκονται στα αστικά κέντρα  και οι σχολές που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, όπως οι αστυνομικές και στρατιωτικές, αναμένεται να εκτοξευθούν.
Λόγω κρίσης, πολλοί είναι οι υποψήφιοι που επέλεξαν να δηλώσουν σχολές που είναι κοντά στον τόπο καταγωγής τους, μιας και τα έξοδα είναι πλέον απαγορευτικά.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται να κινηθούν ως εξής:
1ο Πεδίο
Άνοδος αλλά συγκρατημένη αναμένεται στις σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Οι δημοφιλής σχολές θα παρουσιάσουν άνοδο με τη Νομική να κυμαίνεται από στα 19.000 μόρια.
Παράλληλα το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί περίπου 300 μόρια κάτω, δηλαδή στα 18.700.
Όσον αφορά τα Παιδαγωγικά τμήματα, μπορεί οι προσλήψεις να γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, ωστόσο είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων που ελπίζουν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μετά από 4 χρόνια σπουδών.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι Παιδαγωγικές Σχολές θα κυμανθούν από 17.500 έως 18.000 μόρια. 
2ο – 4ο Πεδίο
Πτωτικές τάσεις αναμένεται να έχουν οι βάσεις στο 2ο επιστημονικό πεδίο, ενώ οι μικρότερες σε μόρια σχολές θα παρουσιάσουν εκ νέου πτώση.
Το Μαθηματικό Αθήνας, η σχολή Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας θα πέσουν σημαντικά μέχρι και 600 μόρια.
3ο Πεδίο
Παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης, το γεγονός ότι οι περσινές ήταν ήδη πεσμένες πολύ, θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση των βάσεων, περίπου δηλαδή στα επίπεδα του 2011.
5ο Πεδίο
Μπορεί οι μαθητές να έγραψαν καλά στο αυξημένης βαρύτητας μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2011, με ελάχιστες αυξομειώσεις.
Στα ύψη Στρατιωτικές, σταθερή Νομική, Ιατρική, πτώση οι Πολυτεχνικές
Στα 19.200 μόρια θα κινηθεί περίπου η βάση εισαγωγής της Ιατρικής Αθηνών.
Στα 18.850 μόρια η βάση των Ηλεκτρολόγων Η/Υ ΕΜΠ, στα 18.450 μόρια η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, στα 18.800 μόρια η Νομική Αθηνών. Αντίθετα, οι βάσεις 2012 των περιφερειακών τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα επηρεαστούν από τη χαμηλή ζήτηση.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται σε ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας -σε συνδυασμό με τις χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις- η πτώση να ξεπεράσει τα 2.500 μόρια.
Όσοι επέλεξαν στρατιωτικέ και αστυνομικές σχολές θα χρειαστούν ακόμα και 1000 μόρια περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Η εκτίναξη των μορίων στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι συμβαίνει εξαιτίας της διπλάσιας ζήτησης από μέρους των υποψηφίων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.



πηγη:newsbomb