26/8/12

Κρέας Εργοστασίου

Η αρχή έγινε πριν από ένα περίπου χρόνο.Πειραματισμοί σε κύτταρα χοίρων πραγματοποιήθηκαν από Ολλανδούς επιστήμονες με στόχο να κατασκευαστεί το πρώτο«κρέας του σωλήνα», καταργώντας ουσιαστικά κάθε έννοια βιοηθικής και διατροφικής ορθότητας.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ, χρησιμοποιήσαν αρκετές χιλιάδες βλαστικά κύτταρα ζώων για να δημιουργήσουν ολόκληρα κομμάτια τεχνητού (εργαστηριακού) κρέατος αδιαφορώντας για τις πιθανές παρενέργειας στη δημόσια υγεία, τη διατροφική ασφάλεια και το περιβάλλον.

Πλέον, έχει έρθει η ώρα για αυτήν τη πολύ «αθώα» ιδέα να χρηματοδοτηθεί αφειδώς και να χρησιμοποιηθούν και άλλες επιστημονικές εξελίξεις για αυτό το σκοπό...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του cnet που έψαξε για τους αναγνώστες του το pentapostagma.gr, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Peter Τhiel (συνιδρυτή του paypal) θα χρηματοδοτήσει με 350.000 δολάρια την εταιρία Modern Μeadow, η οποία στοχεύει να χρησιμοποιήσει τη τεχνική της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης (3D- bioprinting) για να δημιουργήσει αντικατάστατο κρέατος που να προσομοιάζει με το «πρωτότυπο».

Η βιοεκτύπωση αποτελεί μία εργαστηριακή τεχνική η οποία καταφέρνει να δημιουργήσει ζωντανούς ιστούς μέσω τρισδιάστου εκτυπωτή
Η διαδικασία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη, ενώ πρωταρχικά χρησιμοποιήθηκε για να υποβοηθήσει στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων. 
Ανώτατο στέλεχος διοίκησης της εταιρίας Modern Μeadow δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται ‘’για να ικανοποιηθεί η ανθρώπινη επιθυμία για ζωική πρωτεϊνη’’ και η κριτική του ήταν έντονη κατά των παραδοσιακών πρακτικών (σ.σ. και ορθών θα σημειώσουμε εμείς) κτηνοτροφίας, υπό τη δικαιολογία της περιβαλλοντικής ζημίας. 
‘’Η λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα’’ σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτών των ιδεών και πρακτικών (!!!)....


Βέβαια, οι συγκεκριμένοι ερευνητές δεν αναφέρουν σε καμία ανακοίνωση των φιλόδοξών σχεδίων τους πιθανά προβλήματα για την υγεία των καταναλωτών από τις παρενέργειες της κατανάλωσης είτε κρέατος που προέρχεται από βλαστικά κύτταρα είτε κρέατος που προέρχεται από τεχνητή βιοεκτύπωση ιστών ζώων δύο τεχνικές που έχουν ομοιότητες αλλά και άγνωστες επιδράσεις στον άνθρωπο...