31/8/12

Έτσι την γλιτώνουν οι εμπρηστές στην Ελλάδα

Στα μαλακά πέφτουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι εμπρηστές δασών, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Από το 2000 μέχρι το 2007 στην Ελλάδα μόνο ένας εμπρηστής καταδικάστηκε σε άνω των 5 ετών φυλάκιση, ενώ επτά στους δέκα γλύτωσαν τη φυλακή με αναστολή!
Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό καταδίκης των εμπρηστών δάσους στην Ελλάδα (2,9%) είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως αν σκεφτεί κανείς ότι στη Ρωσία είναι 90%, στην Κίνα 98%, στην Ιαπωνία 99%.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις τρεις κατά μέσο όρο ετησίως είναι οι καταδικασθέντες για εμπρησμό δάσους και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.
Και όλα αυτά την ώρα που στην περίοδο 2000-2009 κατακάηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και ξέσπασαν πάνω από 110.000 δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων περίπου το 20% αποδόθηκε σε εμπρησμό από πρόθεση.
Σε όλες τις περιπτώσεις παραπέμφθηκαν σε δίκη και τελικά καταδικάστηκαν για εμπρησμό μόνο το 2,9% των αυτουργών.

Το προφίλ

Στα στοιχεία που παρέδωσε η Πυροσβεστική σκιαγραφείται και το προφίλ των εμπρηστών των ελληνικών δασών. Πρόκειται κυρίως για άντρες (89,1%), ελληνικής υπηκοότητας (88,5), ενήλικοι (94,7%), ηλικίας 60 ετών και άνω (32,1%), έγγαμοι με παιδιά (74,8%), μορφωτικού επιπέδου στοιχειώδους εκπαίδευσης (77,2%).
Τα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης ότι στην πλειοψηφία τους οι εμπρηστές είναι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι σε αγροτικούς τομείς και χτυπούν κυρίως στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Το κόλπο με τα... ψυχιατρικά προβλήματα

«Είναι μύθος η αντίληψη της κοινωνίας ότι «τις πυρκαγιές τις προκαλούν συνήθως άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα», δηλώνει στα νέα ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος και νομικός,
«Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα κανείς ενήλικος άνω των 20 ετών που καταδικάστηκε για εμπρησμό δάσους δεν υποβλήθηκε σε περιορισμό σε ψυχιατρικό κατάστημα», συμπληρώνει ο συντάκτης της έρευνας για το προφίλ του εμπρηστή.




πηγηnewsbomb