29/8/12

Το ελληνικό εστιατόριο όπου τρώει κεφτεδάκια η Μέρκελ

Βραδάκι καθημερινής, το τηλέφωνο του ελληνικού εστιατορίου «Cassambalis», που βρίσκεται στο δυτικό Βερολίνο, σε μία κάθετη οδό της κεντρικής λεωφόρου Κούρφιρστενταμ, χτυπά για κράτηση. Μόλις το τηλέφωνο κλείνει, τα τηγάνια, οι κατσαρόλες και οι σχάρες παίρνουν φωτιά στην κουζίνα. Οι Ελληνες σεφ προετοιμάζουν μία μερίδα κεφτεδάκια, ένα πιάτο με μοσχάρι, φρέσκες χωριάτικες σαλάτες και λευκό σαντορινιό κρασί για τους εκλεκτούς καλεσμένους τους.

Στρώνουν ένα συγκεκριμένο τραπέζι και φροντίζουν να παραμείνει ελεύθερο το διπλανό του. Ο Κώστας Κασσάμπαλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου, και ο γενικός υπεύθυνος Φάνης Κορωνάκης ετοιμάζονται (για ακόμα ένα βράδυ) να ταΐσουν με ελληνικά πιάτα τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Περίπου αυτά συνέβησαν στο ελληνικό... στέκι της κυρίας Μέρκελ,πρόσφατα, και συγκεκριμένα λίγο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Η κουζίνα του ελληνικού εστιατορίου «Cassambalis» γοητεύει εδώ και χρόνια όχι μόνο τη Γερμανίδα καγκελάριο ή τον κ. Βεστερβέλε, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πράγματι οι εν λόγω πολιτικοί είναι θαμώνες του καταστήματος, όπως βέβαια και άλλα πολιτικά πρόσωπα και καλλιτέχνες της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, η καγκελάριος Μέρκελ δείχνει τακτικά την... αδυναμία της στους κεφτέδες σχάρας και στη χωριάτικη σαλάτα, συνοδεία λευκού κρασιού, ενώ ο Σόιμπλε και ο Βεστερβέλε τρώνε είτε μοσχάρι είτε φιλέτα γλώσσας. Τελευταία φορά φιλοξενήσαμε τη Μέρκελ και τον Βεστερβέλε στο ίδιο τραπέζι» περιγράφει στη «δημοκρατία» ο γενικός υπεύθυνος του εστιατορίου Φάνης Κορωνάκης. «Οταν έρχονται για φαγητό, είναι χαλαροί και, επειδή πλέον μας ξέρουν χρόνια, αστειεύονται και γελούν μαζί μας. Δεν είναι απαιτητικοί ή... αυταρχικοί.

Προσέρχονται πάντα με τη φρουρά τους και το μόνο που ζητούν είναι να μην έχει κόσμο στο ακριβώς διπλανό τους τραπέζι. Κατά τα άλλα δεν ζητούν υπερβολές, αλλά απολαμβάνουν τις στιγμές χαλάρωσης όπως όλοι οι άλλοι γύρω τους» προσθέτει ο κ. Κορωνάκης. Οπως λέει χαρακτηριστικά και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Κώστας Κασσάμπαλης, «η Μέρκελ είναι μία συμπαθητική γυναίκα».

Το «Cassambalis» λειτουργεί εδώ και περίπου 14 χρόνια από τον Κώστα Κασσάμπαλη, ο οποίος πρωτοέφτασε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στα 25 του. Μικρότερος σε ηλικία, περίπου 20 ετών, ήταν ο Φάνης Κορωνάκης όταν πήρε την απόφαση να φύγει... για τα ξένα. Και οι δυο τους έχουν πλέον κάνει οικογένεια στη Γερμανία. Ο κ. Κασσάμπαλης πήρε την απόφαση να ζήσει και να εργαστεί στο Βερολίνο το 1971, ύστερα από σχετική παρότρυνση ενός Αυστριακού, τον οποίο γνώρισε στην Ιο. «Στα πρώτα μου χρόνια στο Βερολίνο ασχολήθηκα με τη διακόσμηση, ωστόσο τότε τα χρήματα που έβγαζα δεν έφταναν ούτε... για αναψυκτικό!» περιγράφει ο κ. Κασσάμπαλης. Γρήγορα βρήκε δουλειά σε εστιατόρια (πλύσιμο πιάτων κ.λπ.) και έπειτα πέρασε πίσω από τον πάγκο της κουζίνας ως μάγειρας.

Νέοι ορίζοντες άνοιξαν για τον ίδιο μόλις γνώρισε την Αιγυπτιώτισσα Φώφη Ακριτάκη (απασχολούμενη επίσης στον χώρο της γαστρονομίας), με την οποία άνοιξαν το «Εστιατόριο», που γρήγορα έγινε το στέκι πολλών διασήμων. «Είχαμε μεράκι και τα κάναμε όλα με γούστο. Με την τρέλα που είχα, κάθε βράδυ το μαγαζί είχε διαφορετική διακόσμηση» λέει ο Κώστας Κασσάμπαλης. Ως λάτρης της τέχνης, ο κ. Κασσάμπαλης έχει διακοσμήσει το εστιατόριό του με αληθινά έργα. Το «Cassambalis» άνοιξε πριν από 14 χρόνια, δύο δρόμους κάτω από το «Εστιατόριο» (που πήραν απόφαση να το κλείσουν «όταν τελείωσε ο κύκλος του»). Το μαγαζί σερβίρει καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι ως τις 2 τα ξημερώματα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το εστιατόριο έχει σταθερή πελατεία τόσο καλλιτέχνες όσο και πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας. Η ελληνική κουζίνα και η διακόσμηση του καταστήματος με αυθεντικούς πίνακες, μεταξύ των οποίων ένας του Πικάσο και Βερολινέζων και Ελλήνων ζωγράφων, κερδίζουν τους πελάτες» λέει ο Φάνης Κορωνάκης. Ο ίδιος εργάζεται στο συγκεκριμένο εστιατόριο, το οποίο χαρακτηρίζει «ελληνική οικογενειακή επιχείρηση», εδώ και 11 χρόνια. Στο Βερολίνο έφτασε μόνος πριν από περίπου 25 χρόνια και σήμερα ζει εκεί με τη γυναίκα και τον γιο του. Οσο για τον Κώστα Κασσάμπαλη, κι εκείνος έχει παντρευτεί στη Γερμανία και έχει αποκτήσει δύο γιους, τον Αλέξανδρο - Φίλιππο και τον Κωνσταντίνο - Μαξιμιλιανό.

Τακτικός πελάτης και ο Πάγκαλος

Τακτικός θαμώνας του ελληνικού «Cassambalis», όταν ταξιδεύει στο Βερολίνο, είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, σύμφωνα με τους υπευθύνους του εστιατορίου, τρελαίνεται να μελετά το... κατεβατό με τα κρασιά από όλο τον κόσμο. Ο κύριος «μαζί τα φάγαμε» φέρεται να επιλέγει διαφορετικό κάθε φορά κρασί. «Η αλήθεια είναι ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξέρει από καλό κρασί, έχει σχετικές γνώσεις» λέει ο Φάνης Κορωνάκης. Οπως προσθέτει, η διεθνής λίστα με τα οινοπνευματώδη του «Cassambalis» είναι γεμάτη με κρασιά νέων Ελλήνων οινοπαραγωγών, από την Αττική, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο κ.α., που «μπορούν να συναγωνιστούν τα ποιοτικά ιταλικά και γαλλικά κρασιά».
Τα ελληνικά πιάτα που ετοιμάζουν οι σεφ, δύο από την Ελλάδα και τέσσερις από τη νότια Ιταλία και τη Σικελία (Magna Grecia), αφορούν θαλασσινά και ψάρια, κρεατικά (μοσχάρι, πουλερικά, αρνί κ.ά.), ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, μέχρι γιαούρτι, λαχανοντολμάδες και παραδοσιακό ταραμά. «Το μόνο που θέλω είναι όλοι να χαμογελούν ικανοποιημένοι φεύγοντας από το μαγαζί μου» λέει ο Κώστας Κασσάμπαλης.

Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την κουζίνα μας

«Οι Γερμανοί μας αγαπούν! Eρχονται σε εμάς, πίνουν ελληνικό κρασί, απολαμβάνουν την κουζίνα μας και ποτέ δεν εκφράζονται αρνητικά για τον ελληνικό λαό. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν συγχέουν τη δουλειά με... την καρδιά, όπως αντιθέτως κάνουμε εμείς οι Eλληνες, μπερδεύοντας την πολιτική με τα προσωπικά» λέει ο Φάνης Κορωνάκης, υπεύθυνος του ελληνικού «Cassambalis» στο Βερολίνο. Oπως προσθέτει και ο Κώστας Κασσάμπαλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου, «την ίδια στιγμή βέβαια οι Γερμανοί δεν συγχωρούν κάποιον (μάλιστα, ούτε τον ίδιο τον εαυτό τους) που αθετεί τον λόγο και τις υποσχέσεις του. Η Γερμανία είναι μια σκληρή χώρα, αλλά ταυτόχρονα δημοκρατική, με ίσους νόμους για όλους. Oποιος τούς τηρεί, λοιπόν, δεν έχει να φοβάται τίποτα».
Οι Eλληνες της Γερμανίας παρακολουθούν, πάντως, με αγωνία τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. «Ελπίζουμε η Ελλάδα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές και όλη αυτή η περιπέτεια να την οδηγήσει τελικά στοn δρόμο της ανάπτυξης, με νέες και πιο γερές βάσεις» λέει ο 49χορνος Φάνης Κορωνάκης.


Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"