1/8/12

Η Τουρκία απειλεί με εισβολή στην Συρία


Τα τουρκικά στρατεύματα είναι έτοιμα να παραβιάσουν τα σύνορα με τη Συρία και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους ανθρώπους, που εγκαταλείπουν βεβιασμένα την πόλη Χαλέπι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου.
«Αν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία και ο συριακός στρατός ανοίξει εναντίον τους πυρ, ούτε η χώρα μας, ούτε ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα κάθονται απλώς να παρακολουθούν την κατάσταση», - δήλωσε ο υπουργός.

Επίσης είπε: «Σήμερα ο πιό τεταμένος τόπος σε όλη την περιοχή είναι το Χαλέπι. Το χάος σ’ αυτή την πόλη εμπερικλείει άμεση απειλή για τη σταθερότητα και την τάξη στην Τουρκία. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ετοιμάζουμε εκ των προτέρων σύνολο διάφορων μέτρων».

NBC News: Αντιαεροπορικοί πύραυλοι στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού

Αντάρτες, οι οποίοι προσπαθούν να καθαιρέσουν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν για πρώτη φορά στην κατοχή τους πυραύλους εδάφους- αέρος, σύμφωνα με αναφορές του ειδησεογραφικού καναλιού NBC News. Το NBC News ανέφερε την Τρίτη το βράδυ ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει στην κατοχή του περίπου δύο ντουζίνες όπλων, που παραδόθηκαν μέσω της γειτονικής Τουρκίας.

Καθώς φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται στην παροχή όπλων σε αντάρτες, δεν ευθύνεται για την παράδοση των πυραύλων. Ορισμένες, όμως, πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης υπαινίσσονται ότι, μερικές εβδομάδες τώρα, οι αραβικές κυβερνήσεις που προσπαθούν να απομακρύνουν τον Άσαντ από την εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, ασκούν πιέσεις ώστε τέτοιου είδους πύραυλοι να παραχωρηθούν στους αντάρτες.

Άσαντ: Η μάχη θα κρίνει το μέλλον την Συρία

«Η μάχη του στρατού με τις δυνάμεις των ανταρτών θα καθορίσει τη μοίρα της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, επαινώντας τους στρατιώτες που αντιμετωπίζουν «εγκληματικές τρομοκρατικές συμμορίες».

«Η μοίρα του λαού και του έθνους μας, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον εξαρτάται από αυτή τη μάχη», ανέφερε ο Άσαντ σε γραπτό του μήνυμα με αφορμή την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων. Ο Άσαντ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις εδώ και δύο εβδομάδες.









Πηγη:kostasxan