4/8/12

Παναγιωτόπουλος: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ναυπηγεία και να μη λειτουργούν»

«Δεν είναι δυνατόν η χώρα να έχει ναυπηγεία, τα οποία να μην λειτουργούν και οι άνθρωποι να είναι άνεργοι ή να απασχολούνται εκ περιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για το θέμα και στην οποία, όπως είπε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαράχτηκε ο «οδικός χάρτης» για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναμένεται να συζητηθεί πλέον την επόμενη Τρίτη το απόγευμα, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι η κατάσταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτά ενδιαφέρον το υπουργείο καθώς «μέσα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία υποβρύχια μιας γενικότερης παραγγελίας που έχει γίνει, το κόστος των οποίων έχει πληρωθεί στο παρελθόν. Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από την εργοδοσία, υπάρχει κίνδυνος σε θέματα συντήρησης και φύλαξης των υποβρυχίων αυτών», αναφέρει το protothema.gr Ο υπουργός υπενθύμισε πως υπάρχει και ένα ακόμη υποβρύχιο, το οποίο βρίσκεται εκεί για επισκευές. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τη σημασία πλήρους εξασφάλισης της συντήρησης και της φύλαξης των υποβρυχίων αυτών και προσέθεσε: «Η σημερινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, χάραξε τον οδικό χάρτη και τη διαδρομή που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτό το μεγάλο ζήτημα που είναι το μέλλον των ναυπηγείων στην Ελλάδα.

 Γιατί να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πρωταθλήτρια στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν αυτή η χώρα να έχει ναυπηγεία, τα οποία να μην λειτουργούν και οι άνθρωποι να είναι άνεργοι ή να απασχολούνται εκ περιτροπής». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, τόνισε ότι πέραν της ανάγκης εξεύρεσης άμεσων λύσεων για να μην καταρρεύσουν τα δύο οργανωμένα Ναυπηγεία της χώρας, έθεσε το ζήτημα της Εθνικής Πολιτικής για τη Ναυπηγική Βιομηχανία με τη δημιουργία ενιαίου φορέα (Σκαραμαγκάς – Ελευσίνα – Νεώριο) προκειμένου να αξιοποιηθεί παραγωγικά το σύνολο του δυναμικού τους. Σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι την Τρίτη 7 Αυγούστου, σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα συζητηθεί σε όλη του την έκταση το θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας ώστε να δοθούν οδηγίες στους συναρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος. Η ΓΣΕΕ και τα σωματεία των εργαζομένων με την ενεργή συμμετοχή και παρέμβασή τους θα επιδιώξουν τις βέλτιστες λύσεις για τον παραγωγικό και νευραλγικό αυτό τομέα της οικονομίας της χώρας, τονίζεται στην ανακοίνωση.