3/8/12

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Σοκαριστικές σκηνές στο φοιτητικό εστιατόριο

Με μία φέτα ψωμί και ένα πορτοκάλι, που ζητούσαν από το φοιτητικό εστιατόριο του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, προσπαθούσαν να χορτάσουν την πείνα τους μέχρι το μεσημεριανό δεκάδες σπουδαστές του ιδρύματος.

Οι σοκαριστικές περιγραφές των διοικούντων αποτυπώνουν το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί νέοι, οι οποίοι πλέον δεν έχουν χαρτζιλίκι ούτε για ένα κουλούρι ή μία τυρόπιτα το πρωί.

Την ώρα που τα εισοδήματα χιλιάδων οικογενειών συρρικνώνονται και η ανεργία καλπάζει, η σίτιση των 3.000 σπουδαστών του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να διακοπεί από το Σεπτέμβρη, καθώς το ταμείο του ιδρύματος είναι άδειο.
Πρόσφατα, πριν κλείσει η σπουδαστική λέσχη του ΑΤΕΙ-Θ στη Σίνδο για το καλοκαίρι, καταγράφηκαν περιστατικά που καταδεικνύουν ότι η φτώχεια εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Δεκάδες φοιτητές, που δεν είχαν να φάνε τίποτα, πήγαιναν το πρωί στο εστιατόριο και έπαιρναν μία φέτα ψωμί και ένα πορτοκάλι για να χορτάσουν μέχρι το μεσημεριανό. Ο φοιτητής δεν έχει πλέον το χαρτζιλίκι που θα του εξασφαλίσει μία τυρόπιτα ή ένα κουλούρι το πρωί», ανέφερε στον «Αγγελιοφόρο» ο αντιπρόεδρος του Α-ΤΕΙΘ, Κώστας Βαρσαμίδης, εξηγώντας ότι υπάρχει κοινωνική ανάγκη για ειδική μέριμνα και υποστήριξη των φοιτητών για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ωστόσο, κρίνεται αμφίβολο εάν θα συνεχιστεί η σίτιση των σπουδαστών των ιδρύματος από το Σεπτέμβρη, λόγω της έλλειψης κονδυλίων. «Αυτή τη στιγμή το ταμείο είναι μηδέν και έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς. Υπάρχει συνεχής αφαίμαξη των διαθεσίμων», επισήμανε ο κ. Βαρσαμίδης.

Η διοίκηση του ιδρύματος έχει ήδη ζητήσει την έγκριση έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 550.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης 1.000 δικαιούχων, ωστόσο υπάρχει γενικότερο οικονομικό πρόβλημα, με συνέπεια να απειλείται το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με «λουκέτο».

Αντιδράσεις: