Την παραίτησή τους υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα μέλη του προεδρείου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), εξαιτίας των έντονων διαφωνιών με το ΥΠΕΚΑ για τα σχέδια ανάπλασης του Ελληνικού.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη 3,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών στο Ελληνικό και οι πιέσεις για ένταξη στο Ρυθμιστικό της σήραγγας Αργυρουπόλεως προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και της ζεύξης Σαλαμίνας - Περάματος προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ συγκέντρωσαν τις περισσότερες διαφωνίες των στελεχών του ΟΡΣΑ.
"Δεν συμφωνούμε με τη δημιουργία μιας ουσιαστικά ακτινικής νέας οδικής αρτηρίας σύνδεσης του νότιου τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθήνας με τα Μεσόγεια", επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Γιάννης Πολύζος.
Όπως ανέφερε η επέκταση αυτοκινητοδρόμων και η ανάπτυξη νέων υποδομών συγκρούεται με τη βασική φιλοσοφία του νέου Ρυθμιστικού για ανάσχεση του τέρατος της Αθήνας το οποίο επεκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση.
Τα τσιμεντένια σχέδια της κυβέρνησης
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΡΣΑ αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για το Ελληνικό το οποίο δίδει τη δυνατότητα ανάπτυξης 3.720.000 τετραγωνικών μέτρων στα 6.200 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου.
"Για να κατανοήσουμε το μέγεθος, αρκεί να αναφέρουμε ότι τo Mall στο Μαρούσι είναι 63.000 τ.μ. Δηλαδή στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί υποδομή που αντιστοιχεί σε περίπου 60 Mall", τόνισε.
Όπως δήλωσε, στο σχέδιο του Ρυθμιστικό το Ελληνικό αναπτύσσεται ως Μητροπολιτικό Πάρκο, κυρίως πρασίνου, με χρήσης αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού τουρισμού και κατοικίας σε περιορισμένη έκταση.
Αντιδράσεις έφερε και η αρνητική θέση του ΟΡΣΑ για τη χωροθέτηση μεγάλων πολυδύναμων εμπορικών κέντρων εκτός λεκανοπεδίου με το σκεπτικό ότι δημιουργείται αντίπαλη δραστηριότητα με το Κέντρο Πόλης το οποίο πρέπει να ενισχυθεί. Ο Οργανισμός είναι θετικός στη δημιουργία ανοιχτών εμπορικών κέντρων σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Σχετικά με την προστασία της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας οι αντιδράσεις ήταν πολλές, κυρίως από δημάρχους της Ανατολικής Αττικής.
Το πρώτο σχέδιο νόμου για το Ρυθμιστικό της Αττικής είναι έτοιμο από τον περασμένο Οκτώβριο (2011) καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Τον Ιανουάριο 2012 κατατέθηκε και η πιο συνοπτική μορφή του τελικού σχεδίου καθώς και το Σχέδιο Δράσης ωστόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση του νέου Ρυθμιστικού.
Πηγή: news247
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου