30/3/12

Αναστολή λειτουργίας στα ΤΕΙ, λόγω «κουρέματος»

Αναστολή  της λειτουργίας των ΤΕΙ αποφάσισαν για την Πέμπτη  και την Παρασκευή οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν  οι πρόεδροι των Ιδριμάτων, σε συνεδρίασή τους, ζητώντας να αρθεί το «κούρεμα»  των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για  το PSI. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαμηνύουν ότι σε  σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δε διασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία των ΤΕΙ της χώρας, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους Στο ίδιο μήκος κύματος η ΟΣΕΠ των ΤΕΙ, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών επισημαίνει:«Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι τα ΤΕΙ θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, με οδυνηρές συνέπειες για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και τους φοιτητές» 


Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Την τελευταία τριετία το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στα ΤΕΙ μειώθηκε δραματικά και η μεσοσταθμική μείωση έφτασε το 50%. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να μη μπορούν να ανταποκριθούν τα Ιδρύματα στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε στην απομείωση (κούρεμα) των διαθέσιμων κεφαλαίων των Ιδρυμάτων.

Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι τα ΤΕΙ θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, με οδυνηρές συνέπειες για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και τους φοιτητές. Το Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα και να δώσει οικονομική ενίσχυση στα Ιδρύματα, για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα.
Επίσης, ο αριθμός του προσωπικού στα ΤΕΙ έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και  σε διοικητικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη και τη δραστική μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού το τρέχον εκπαιδευτικό έτος, το πρόβλημα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις».  







πηγη:protothema