17/3/12

Η έλλειψη ύπνου… παχαίνει!

Σαν να μην μας έφτανε το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν κοιμόμαστε αρκετά λόγω της έντονης καθημερινότητας, οι επιστήμονες μας προσθέτουν ακόμη ένα βάρος!


 Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία! Ερευνητές από το Rochester της Μινεσότα αναφέρουν ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνά τους και οι οποίοι δεν κοιμόντουσαν αρκετά κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην έρευνα συμμετείχαν 17 υγιείς άντρες και γυναίκες. «Εξετάσαμε κατά πόσο η έλλειψη ύπνου άλλαζε τα επίπεδα των ορμονών λεπτίνης και της γκρελίνης, οι οποίες συνδέονται με την όρεξη, ή αύξανε την ποσότητα τροφίμων που κατανάλωναν καθημερινά και την ενέργεια που έκαιγαν μέσα στην ημέρα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ιατρικής και καρδιαγγειακών νόσων, Virend Somers. 


Η ομάδα των εθελοντών που κοιμόταν μία ώρα και 20 λεπτά λιγότερο από εκείνους που διατηρούσαν τα επίπεδα ύπνου τους σε ικανοποιητικό βαθμό, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 549 θερμίδες περισσότερες σε καθημερινή βάση. Την ίδια ώρα δεν μπορούσαν να «κάψουν» τις έξτρα θερμίδες με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. «Το 28% των ενηλίκων δηλώνει ότι κοιμούνται έξι ώρες ή ακόμη και λιγότερες την ημέρα» πρόσθεσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Andrew D. Calvin. 










πηγη:ksipnistere