21/3/12

Θα συμψηφίζουν το εφάπαξ με τα χρέη μας στις τράπεζες

Τα είπαν και τα συμφώνησαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανο. Το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι θα μπορεί να συμψηφίζεται με τα χρέη που ενδεχομένως έχουν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι στις τράπεζες. Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για προαιρετική διαδικασία. Τουλάχιστον προς το παρόν
Το ζήτημα του εφάπαξ, έχει εξελιχθεί σε έναν ακόμη γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση. Το μνημόνιο επιβάλλει το ύψος του εφάπαξ να καθορίζεται με βάση τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος κάτι που αν εφαρμοστεί μπορεί να οδηγήσει σε νέο «κούρεμα» (σ.σ ήδη έχουν γίνει περικοπές στο εφάπαξ που έχουν φτάσει ακόμη και το 30%). Από την άλλη, υπάρχει το Ταμείο που χορηγεί το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους το οποίο έχει συσσωρεύσει υποχρεώσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν κάποιος κάνει αίτηση σήμερα για συνταξιοδότηση, θα πάρει τα χρήματά του ύστερα από έξι χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας έχει καταλήξει σε μια σειρά από αποφάσεις:
1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων προς τα ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ προκειμένου να καλυφτούν τα ελλείμματα.
2. Ο υπουργός Εργασίας έκανε επαφές με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις Τράπεζες (σήμερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο) και εξετάζει το θέμα συμψηφισμού του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες. Το μέτρο αυτό που θα είναι προαιρετικό για τον δανειολήπτη – δικαιούχο εφάπαξ, «θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα μείωση στο εφάπαξ είναι κάτι περισσότερο από ορατό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται σε αυτή τη φάση. Ήδη τα επτά ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ, καλούνται να στείλουν μια σειρά από στοιχεία των ασφαλισμένων στην γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων η οποία με τη σειρά της θα στείλει τα στοιχεία στην Εθνική Αναλογική Αρχή. Αυτή θα αποφανθεί τελικώς για το ποια ταμεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές των παροχών. Τα επτά ταμεία που καλούνται να δώσουν τις πληροφορίες είναι τα εξής:
1. Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ),
2. Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ),
3. Ενιαίο Ταμείο Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),
4. Ταμείο Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ)
5. Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), \
6. Ταμείο Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και
7. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (για κλάδους εργαζομένων που έχουν ενταχθεί και δικαιούνται εφάπαξ).



πηγη:fpress