23/3/12

Τροπολογία για τις μετεγγραφές πολυτέκνων και τριτέκνων στα ΑΕΙ

Τροπολογία για την κατάταξη παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στην κατάταξή τους στα Πανεπιστήμια κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το σύστημα μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει καταργηθεί. Οι υποψήφιοι που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες μπορούσαν να διεκδικήσουν το σύνολο των θέσεων που απευθύνονταν σε όλους τους υποψήφιους, αλλά ταυτόχρονα είχαν και ένα ποσοστό 20% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στην κατηγορία τους. Όμως υπήρχαν τρία κριτήρια: τα μόρια στις εξετάσεις, η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό και το οικογενειακό εισόδημα.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφονται προϋποθέσεις και όροι που είχαν μπει και αποτέλεσαν εμπόδια για την δίκαιη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κατηγοριών υποψηφίων. Έτσι αίρεται το ηλικιακό όριο που υπήρχε για τα αδέλφια των υποψηφίων και συγκεκριμένα για να μετεγγραφούν θα έπρεπε τα αδέλφια τους να ήταν κάτω των 23 ετών εφόσον επρόκειτο για πολύτεκνους και 26 εφόσον επρόκειτο για τρίτεκνους. Παράλληλα υπήρχε και όριο εισοδήματος 60.000 ευρώ συν 10.000 για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου.

Στην τροπολογία επίσης ορίζεται ότι «προσδιορίζεται κατ' αρχάς ρητά ότι από τη στιγμή που θα κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006». Ωστόσο ο συνολικός αριθμός εισακτέων των ειδικών αυτών κατηγοριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των θέσεων των εισακτέων.

Για τα ιδιωτικά σχολεία

Επίσης κατατέθηκαν και τροπολογίες για την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και συγκεκριμένα αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που μέχρι σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Η αρμοδιότητα περνάει στους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η καταχρηστικότητα της καταγγελίας, ελέγχονται μόνο δικαστικώς και όχι διοικητικώς». Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν την απόλυση τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά συμβούλιά τους όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απολύουν περισσότερους από έναν εκπαιδευτικό το χρόνο.

Με τη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, δίδεται ακόμη στα ιδιωτικά σχολεία η δυνατότητα επιλογής των ξένων γλωσσών που θα διδάξουν, ενώ διατηρείται η προϋπόθεση διδασκαλίας τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Επίσης με την τροπολογία που κατατέθηκε δίδεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να νοικιάζουν, όταν δεν έχουν μαθήματα, τις εγκαταστάσεις τους για «πολιτιστικούς, επιμορφωτικούς, ψυχαγωγικούς και αθλητικούς σκοπούς εφόσον συμπλέουν με τη φύση του χώρου ως σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζεται η παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης».


 πηγη:OXI ALLO KAPBOYNO