20/3/12

Αναστέλλεται η απεργία των ναυτεργατών

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ με εννέα ψήφους κατά της κήρυξης νέας απεργίας και ένα λευκό. Ετσι τα δρομολόγια των πλοίων από τις 6 το πρωί της Τετάρτης, οπότε και λήγει η 48ωρη απεργία, θα εκτελούνται κανονικά. 


Είχε προηγηθεί συνάντηση της η υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ. 



Στη συνάντηση προσήλθαν οι αντιπρόσωποι των 7 από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία και ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς. Σε δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά από την πλευρά των συνδικαλιστών, μερικοί είπαν πως δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και γραπτές διαβεβαιώσεις, άλλοι ωστόσο ανέφεραν πως δεν έλαβαν τίποτα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίστηκε ότι δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα αιτήματα των ναυτεργατών και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, επισημάνθηκε ότι κάποια από τα αιτήματα είναι δίκαια, ξεκαθαρίστηκε όμως ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί.
"Στη συνάντηση παρουσιάσαμε απαντήσεις γραπτές σε όλα τα θέματα, ένα προς ένα, σε όλα τα ζητήματα που μπήκαν από την ΠΝΟ, μετά από συνεργασία 4 συναρμοδίων υπουργείων κατά τη διάρκεια των 2 προηγούμενων ημερών. Θεωρώ ότι έγινε σε θετικό κλίμα και συμφωνήσαμε όλοι για την πολύ μεγάλη σημασία μια συμφωνίας σε μια εποχή τόσο κρίσιμη για τη χώρα, για την οικονομία και τους πολίτες" δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. "Η πρότασή μας -είπε- αφορά και το ΝΑΤ και την προοπική του. Θα είναι ένα αυτοτελές ταμείο απλά η μεταφορά αφορά την εποπτεία από το υπουργείο Ναυτιλίας στο υπουργείο Εργασίας. Εξηγήσαμε γιατί γίνεται αυτό. Γιατί το Εργασίας με όλα τα ταμεία έχει επαρκείς μηχανισμούς και για τον έλεγχο και έχει τη δυνατότητα να παρέχει και καλύτερες υπηρεσίες".

Προβλήματα στη νησιωτική Ελλάδα

H απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει ήδη προβλήματα στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ οι αγρότες της Κρήτης προχωρούν σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πλοίου προκειμένου να μεταφέρουν τα ευπαθή προϊόντα τους. Οι παραγωγοί του νησιού επισημαίνουν ότι κάθε μέρα που χάνεται η ζημία ξεπερνά ακόμα και τα 10 εκατ. ευρώ. Μόνο στα Χανιά παραμένουν ακινητοποιημένες 80 νταλίκες με εκατοντάδες τόνους τομάτας, που κινδυνεύουν να χαλάσουν.
Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, το επόμενο διήμερο είναι κρίσιμο για τη μεταφορά των προϊόντων και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, γιατί Πέμπτη και Κυριακή γίνονται οι πιο σημαντικές πωλήσεις κηπευτικών από τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας.
Προκλητική χαρακτήρισε την απεργία των ναυτεργατών ο πρόεδρος του ΣΕΒ με δηλώσεις του. "Η ΠΝΟ φαίνεται να μην ενδιαφέρεται αν θα βουλιάξει το καράβι της χώρας. Απαιτεί καινούργια προνόμια, θέλει να διατηρήσει όλα εκείνα που έχει την ώρα που όλη η κοινωνία υφίσταται θυσίες. Είναι μια πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, για όλες τις οικογένειες που βλέπουν να χάνουν εισοδήματα και τις δουλειές τους" είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να υπάρξει σύνεση και πρότεινε τριμερή συνάντηση κυβέρνησης - ναυτεργατών και επιμελητηρίων, με διαμεσολάβηση της Ένωσης Επιμελητηρίων, ώστε να βρεθεί "λύση άμεσα και γρήγορα που παράλληλα θα δικαιώνει και τα δύο μέρη".
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης τονίζει ότι η απεργία γίνεται σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός πασχίζει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων μηνών, σημειώνοντας ότι "αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα, ακόμη μια κακή είδηση που στέλνουμε στο διεθνές μας ακροατήριο".


πηγη:ethnos