17/3/12

Αλλάζει για 27η φορά το καθεστώς συγκέντρωσης των αποδείξεων

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ

Αλλάζει ξανά το καθεστώς για την συγκέντρωση των αποδείξεων αφού φαίνεται ότι μπαίνει τέλος στην γνωστή εικόνα με τους πολίτες να κουβαλούν φακέλους και σακούλες με αποδείξεις για να μπορέσουν να στηρίξουν το αφορολόγητό τους.

Φέτος λοιπόν οι αποδείξεις από τις δαπάνες θα δηλώνονται σε αριθμό, δηλαδή πόσα τεμάχια αποδείξεων και το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις αποδείξεις. Ωστόσο, αυτή τη φορά προς το παρόν σύμφωνα με την απόφαση, τις αποδείξεις δεν θα τις παίρνουμε μαζί μας στις εφορίες και δεν θα τις καταθέτουμε μαζί με τη φορολογική μας δήλωση.

Αντίθετα, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους και σε περίπτωση που κληθούμε για κάποιον έλεγχο από τις εφορίες, τότε και μόνο θα πρέπει να τις προσκομίσουμε στους εφοριακούς για ελέγχους.

Όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Η νέα απόφαση για να κρατάμε τις αποδείξεις στο σπίτι μόνο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς θα μπορούν οι πολίτες να τις μοιράζονται και μεταξύ τους και να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι ακόμα και στις περιπτώσεις των ελέγχων. Απόφαση που στην ουσία λέει στους φορολογούμενους πως μπορούν να φοροδιαφύγουν όσο θέλουν και πλέον άνετα.

Στο πλαίσιο της καταβολής φορολογικών δηλώσεων πλέον είναι οριστικό πως μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους και για όσους έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ.

Μία σημαντική διευκρίνιση είναι πως όσοι μισθωτοί δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα λόγω αδυναμίας του εργοδότη τους και μπορούν να το αποδείξουν δεν πρέπει να τα δηλώνουν κιόλας ως εισοδήματα.









πηγη:iefimerida