23/3/12

Κλειδώνει η ημερομηνία των εκλογών



Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογές στις 29 Απριλίου ή το αργότερο στις 6 Μαΐου φαίνεται πώς έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από τις σημερινές συναντήσεις που είχε με την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, επιμένουν να "βγάζουν" οκτακομματική Βουλή, χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση. 



Την ερχόμενη εβδομάδα και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να γίνει γνωστή η ημερομηνία της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι, οι εκλογές να γίνουν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε Λουκά Παπαδήμο. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμισι ώρα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι ρώτησε τον πρωθυπουργό να του αποσαφηνίσει την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες και ο κ.Παπαδήμος τον "διαβεβαίωσε ότι η δική του πρόθεση είναι να οδηγηθούμε σε εκλογές στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου". "Αν πρόκειται απλά για μια απόκλιση εβδομάδας, φαντάζομαι κανείς δεν έχει να θέσει κάποιο ζήτημα", πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν και φωτογράφισε και εκείνη, ως πιθανότερες ημερομηνίες, την 29η Απριλίου και την 6η Μαίου. «Ο πρωθυπουργός δεν μου έδωσε συγκεκριμένη μέρα εκλογών. Πιθανότητες. Εμείς ζητήσαμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να γίνουν οι εκλογές, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να μη χαθεί άλλος χρόνος (...)
"Ε, περίπου ξέρετε τις ημερομηνίες, δεν μπορώ να δεσμευτώ εγώ και να ερμηνεύσω. Αυτές που γράφουν όλες οι εφημερίδες. Έχει τόσο μεγάλη σημασία αν θα είναι 29 Απριλίου ή αν θα είναι 6 Μαΐου; Εμείς θέλουμε όσο γίνεται νωρίτερα -και 29 Απριλίου να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα.
Οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Κάππα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, μάλιστα, προκύπτει βελτίωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανάδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του κινήματος.


Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 14,3%, η ΝΔ 18,1%, το ΚΚΕ 8,2%, ο ΛΑΟΣ 3,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, η ΔΗΜΑΡ 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2% και η Χρυσή Αυγή 3,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25,1%.


Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται του Αντώνη Σαμαρά με 22,9% έναντι 21,7%. «Κανένας» απάντησε το 52,5%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 69,5% και το ΠΑΣΟΚ 12,6%.
Στην ερώτηση τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από αυτές τις εκλογές, το 59,4% απαντά μια κυβέρνηση συνεργασίας.


Πάντως, στην ερώτηση αν οι εκλογές θα ωφελήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, το 54,2% απαντά ότι δεν θα ωφελήσουν ή μάλλον δεν θα ωφελήσουν και το 42,3% απαντά ότι θα ωφελήσουν ή μάλλον θα ωφελήσουν.


Σε δημοσκόπηση της MRB που θα δημοσιευτεί στη Real News, η ΝΔ συγκεντρώνει 20,3%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, το ΚΚΕ 8,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ α 7,9%, η ΔΗΜΑΡ 7,4 %, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3%, ο ΛΑΟΣ 2,5%, η Χρυσή Αυγή 2,6%, η ΔΗΣΥ 2,5%, το Άρμα Πολιτών 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2% και αδιευκρίνιστη ψήφος 20,5%.






πηγη:ethnos