23/3/12

Νέο τεστ αίματος προβλέπει έγκαιρα το έμφραγμα

Εγκαιρη πρόβλεψη του εμφράγματος υπόσχεται ένα νέο τεστ αίματος.


Οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε περίπου ενάμιση χρόνο.
Σύμφωνα με το νέο τεστ, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα μεγάλων και παραμορφωμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημά τους (συχνά μάλιστα τα κύτταρα αυτά αναπτύσσουν πολλαπλούς πυρήνες αντί για έναν), πιθανότατα κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα.


«Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε ένα τρόπο να προβλέψουμε το έμφραγμα, όμως έχουμε πλέον στα χέρια μιας ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, που δη
μοσίευσε τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».


Από τη μελέτη 50 ασθενών με έμφραγμα και 44 υγιών εθελοντών διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα μπορεί να εμφανίζουν αύξηση έως 400% σε όσους κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα, σε σχέση με τους υγιείς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εν λόγω κύτταρα αρχίζουν να αυξάνουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα μία έως δύο εβδομάδες πριν το επικείμενο έμφραγμα. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τότε οι γιατροί έχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να προλάβουν την θρόμβωση και το φράξιμο της αρτηρίας που οδηγεί στο έμφραγμα.


Το νέο τεστ μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, όταν γίνεται εισαγωγή ατόμων με πόνο στο στήθος, αλλά τα παραδοσιακά τεστ δείχνουν φυσιολογικά.


Ωστόσο άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο το νέο τεστ αίματος θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα και ζητούν να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την εκ των προτέρων διαγνωστική ικανότητα του νέου βιοδείκτη.
Το κρίσιμο ερώτημα -για το οποίο οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν σαφή απάντηση- είναι πότε τα συγκεκριμένα ενδοθηλιακά κύτταρα γίνονται μη φυσιολογικά σε σχέση με τον χρόνο του εμφράγματος.