16/3/12

Το γρήγορο βάδισμα «βλάπτει» την παχυσαρκία

Η γενετική προδιάθεση ορισμένων ανθρώπων για παχυσαρκία μπορεί να καταπολεμηθεί με το καθημερινό γρήγορο βάδισμα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσιμπίν Τσι του τμήματος διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν για πρώτη φορά την επίπτωση που έχει η καθιστική ζωή, ιδίως οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο πάχος των ατόμων εκείνων που έχουν γονίδια που ευνοούν την παχυσαρκία.

Αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 7.700 γυναικών και 4.500 ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προϋπάρχουσα γενετική προδιάθεση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο πάχος, όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν επί 40 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν έξι ώρες την ημέρα.

Αν όμως κάποιος κάνει κάθε μέρα μία ώρα γρήγορο περπάτημα, τότε η επίπτωση της καθιστικής ζωής στη γενετική προδιάθεσή του μειώνεται κατά το ήμισυ περίπου.

«Το μήνυμα είναι ότι ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την επίδραση των γονιδίων πάνω μας, αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητά μας και μειώνοντας την καθιστική ζωή» δήλωσε ο Τσιμπίν Τσι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανότατα τα γονίδια ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες μελετούν πλέον όλο και πιο πολύ με ποιο τρόπο θα είναι δυνατό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να απαλλαγούν από την επιρροή των «παχύσαρκων» γονιδίων τους.
Πηγη:zougla

Αντιδράσεις: