23/8/11

Αφαντος ο Καντάφι - Δραπέτευσε ένας γιος του



Μυστήριο παραμένει η τύχη του Καντάφι, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται, ενώ σκληρές μάχες έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της Τρίπολης. Δυνάμεις του καθεστώτος επιχείρησαν αντεπίθεση από το Μπαμπ Αζαζίιγια, το συγκρότημα κατοικίας του λίβυου ηγέτη. Ελεύθεροι σκοπευτές και θύλακες καθεστωτικών δυνάμεων σπέρνουν τον τρόμο στους διαδηλωτές που πανηγυρίζουν στη λιβυκή πρωτεύουσα την εκτιμώμενη ως βέβαιη πτώση του καθεστώτος.

Στο λημέρι του επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης είναι στραμμένη η παγκόσμια προσοχή, καθώς ύστερα από έξι μήνες κλεφτοπόλεμου μεταξύ εξεγερμένων και δυνάμεων του καθεστώτος, η πλάστιγγα μέσα σε 48 ώρες έγειρε δραματικά αποφασιστικά υπέρ των πρώτων που έχουν στριμώξει τον δυνάστη στο συγκρότημα που αποτελεί τόπο κατοικίας του.
Το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε από το Λονδίνο ο Γκούμα ελ Γκαμάτυ, στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει ότι οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν και το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Αργά το βράδυ, ωστόσο, υπήρξε μια ανησυχητική είδηση ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη εκτόξευσαν πύραυλο, πιθανότατα τύπου Scud, από κάπου κοντά στην πόλη Σύρτη, χωρίς να είναι σαφές ποιός ήταν ο στόχος.
Την εκτόξευση του πυραύλου επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος της Αμυνας, ενώ το al Jazeera μετέδωσε νωρίτερα ότι πολεμικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε τον πύραυλο που ερρίφθη από τη γενέτειρα του Καντάφι, στα ανατολικά της Τρίπολης. Είναι η δεύτερη φορά που οι δυνάμεις του Καντάφι εκτοξεύουν πύραυλο, αυτό το μήνα. Ο πρώτο είχε προσγειωθεί στην έρημο και δεν είχε προκαλέσει τραυματισμούς.
Μέχρι το μεσημέρι, το καθεστώς Καντάφι παρέμενε ισχυρό σε τουλάχιστον τρία σημεία της Λιβύης: Ενα νοσοκομείο στην Ταζούρα, όπου οι κρατικές δυνάμεις διαπραγματεύονταν την παράδοσή τους, το ξενοδοχείο Rixos, τόπος διαμονής των δημοσιογράφων και ένα ακόμη στρατόπεδο.
Τα ίχνη του Καντάφι επί της ουσίας αγνοούνται και τα βασικά σενάρια για το που μπορεί να έχει -εάν έχει– καταφύγει είναι τρία:
1ον : Κρύβεται στην Τρίπολη
2ον : Εχει καταφύγει στη νότια Λιβύη
3ον και 4ον : Εχει διαφύγει από τη χώρα και βρίσκεται στο Τσαντ ή την Αλγερία.
Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Λιβύης η απελευθέρωση από το δυναστικό καθεστώς θεωρείται δεδομένη.
Στην παραθαλάσσια Ζαουΐγια οι κάτοικοι, ανεμίζοντας στον αέρα τα όπλα, πανηγυρίζουν την προσδοκώμενη ως σίγουρη πτώση του καθεστώτος. Στη Βεγγάζη, οι πανηγυσρισμοί, σύμφωνα με τις αψευδείς μαρτυρίες των φωτογραφιών, θυμίζουν πρωτοχρονιά, όπως σημειώνιουν στα blogs Λίβυοι που ζουν τις ιστορικές στιγμές.
Ο Καντάφι, που αρκετές φορές την Κυριακή κατέφυγε στα ερτζιανά για να αποστείλει μηνύμα στους πολίτες -άνδρες και γυναίκες, όπως σε εμφανή απόγνωση κραύγαζε- να αντισταθούν στους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους χαρακήρισε μικρές ομάδες ανθρώπων που είναι συνεργάτες των ιμπεριαλιστών, έχει σήμερα σιγήσει.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν στη διάθεσή τους κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι ο Λίβυος ηγέτηςεγκατέλειψε την Τρίπολη, παρά την είσοδο των αντικαθεστωτικών στη λιβυκή πρωτεύουσα, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σύμφωνα με την οποία έχει φύγει", είπε Τζος Έρνεστ, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να κάνει δήλωση για την κατάσταση στη Λιβύη γύρω στις 21:00 ώρα Ελλάδος.
"Πιστεύουμε ότι (ο Καντάφι) βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να δείχνει ότι θα την εγκαταλείψει" δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Στην Τρίπολη, πάντως και παρά την φημολογούμενη παράδοση της φρουράς του Καντάφι και την υποστολή σημαιών του καθεστώτος από τα κυβερνητικά κτίρια, οι πανηγυρισμοί είναι αρκετά πιο επιφυλακτικοί.
Υπήρξαν μάλιστα αναφορές ότι από το συγκρότημα της κατοικίας του Καντάφι εμφανίστηκαν κάποια στιγμή τανκς που προσπάθησαν να αποκρούσουν τους εξεγερμένους.
Η "Μάχη της Λιβύης" είναι πολύνεκρη. Ο Μούσα Ιμπαρήμ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 5.000 έχουν τραυματισθεί το τελευταίο 12ωρο.
Κρατούμενοι δύο γιοι του - δραπέτευσε ο τρίτος
Εν τω μεταξύ ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους γιους του Καντάφι κατόρθωσε να δραπετεύσει ενώ κρατούμενοι παραμένουν άλλοι δύο.
Ο γιος του Καντάφι, Μοχάμεντ, ο οποίος βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό διέφυγε με τη βοήθεια στρατιωτών, πιστών στο καθεστώς, όπως μετέδωσε αργά το απόγευμα το δίκτυο Al Jazeera.
Δυνάμεις πιστές στο καθεστώς εισέβαλαν στο σπίτι όπου βρισκόταν ο Μοχάμεντ και τον απελευθέρωσαν, αφού συγκρούστηκαν με τους φρουρούς, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του αραβικού δικτύου, βρέθηκαν δύο σοροί, που θα μπορούσαν να ανήκουν στο μικρότερο γιο του Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι.
Ο έταιρος υιός και πιθανότερος διάδοχος του Καντάφι, Σαϊφ Αλ Ισλάμ, συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Λίγες ώρες αργότερα τη σύλληψη του Σαΐφ επιβεβαίωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα διαπραχθέντα στη Λιβύη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου Λούις Μορένο Οκάμπο είχε από τον Ιούνιο εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Σαΐφ Καντάφι, περιγράφοντάς τον ως τον "de facto πρωθυπουργό της Συρίας".
"Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι στη Χάγη", δήλωσε ο Οκάμπο σήμερα και επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εξεγερμένους, αλλά χρειάζονται ακόμη συνομιλίες για τον τρόπου που θα μεταφερθούν οι κατηγορούμενοι στη Χάγη.
Οι αντικαθεστωτικοί πάντως δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει εάν θα αποδεχθούν την παράδοση του Σαΐφ στους αντιπροσώπους του διεθνούς δικαστηρίου και επιφυλάσσονται να λάβουν αποφάσεις επί του ζητήματα ίσως και σήμερα.
Oι λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν και τρίτο γιο του Καντάφι, τον Σαάντι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.