27/8/11

Ντόρα Μπακογιάννη: Η συνεργασία των κομμάτων ευθύνης μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση

 Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική  Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, στο  πλαίσιο της περιοδείας της στη  Δυτική Μακεδονία επισκέφθηκε την  Πτολεμαΐδα. 


Η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε την άποψή της ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας. «Μετά τις εκλογές πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. 


Οι αυτοδυναμίες πληρώθηκαν ακριβά σε αυτή τη χώρα από την αλαζονεία του κάθε κόμματος και πιστεύω ότι αυτό το οποίο σήμερα χρειάζεται είναι κυβέρνηση συνεργασίας από όλα τα κόμματα ευθύνης, έτσι ώστε να μπορέσουν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση που βρίσκεται», δήλωσε.

      Εγκαινιάζοντας  το γραφείο της Ομάδας Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πτολεμαΐδα τόνισε: «Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι τι μπορεί να κάνει ένα καινούργιο κόμμα στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος. Ένα καινούργιο κόμμα μπορεί να είναι ο καταλύτης της αλλαγής και της ανατροπής. Διότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οποτεδήποτε γίνουν εκλογές οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα ψηφίσουν με ωριμότητα και ευθύνη. Δεν θα δώσουν σε κανένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία. Και άρα θα υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Και το ερώτημα είναι με τι βάσεις θα υπάρξουν αυτές οι συνεργασίες. Με ποια προγραμματική συμφωνία. Και εδώ έρχεται η Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι εμείς θα επιδιώξουμε μια προγραμματική συμφωνία σε τρία πράγματα.
     

 Πρώτον, ότι θα μειωθεί η παρέμβαση  του κράτους στην οικονομία και  αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας. Γιατί θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία; Γιατί αν δεν προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα. Δεύτερον, αποτελεσματική στήριξη στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί μία χώρα σαν την Ελλάδα να εισάγει ραδίκια, σκόρδα και βλίτα. Σε μια εποχή που στην παγκόσμια οικονομία η αγορά τροφίμων τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει άλλη δυναμική, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο βοτανικός κήπος της Ευρώπης και αντί αυτού εισάγουμε τα πάντα. Τρίτον, πρέπει τώρα να επιδείξουμε ότι είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Διότι κοινωνία αλληλεγγύης είσαι όταν το αποδεικνύεις σε περίοδο κρίσης. Και εδώ πλέον υπάρχει ανάγκη το κοινωνικό κράτος να είναι παρόν και να μπορέσει να στηρίξει αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
      

Αναφερόμενη στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στο θέμα της ΔΕΗ, σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσουμε στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στη ΔΕΗ. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας γιατί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση που πρέπει να υλοποιηθεί. Αναγνωρίζω ότι πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Θα είναι μείζον λάθος αν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας χωρίς να έχει τακτοποιηθεί και να έχει συμφωνηθεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Αυτό αποτελεί βασική θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η ΔΕΗ σήμερα δεν μπορεί να πωληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου με την πτώση αξιών . Θα είναι ξεπούλημα, θα είναι τεράστιο λάθος αν γίνει αυτό με τη μετοχή στην κατάσταση που είναι. Άρα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με όρους, με κανόνες τέτοιους που να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και όχι να αφαιρέσουν θέσεις εργασίας. Μπορεί να γίνει με πώληση μονάδων παραγωγής. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα απλό ταμειακό μέτρο, είναι κυρίως διαρθρωτική παρέμβαση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.»
      

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε  σίγουρη για την εκλογική επιτυχία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δηλώνοντας: «Σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί έναν δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα. Για πολλούς μπορεί να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών».
      Σήμερα  η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας  συναντήθηκε με τη δήμαρχο Εορδαίας κυρία Παρασκευή Βρυζίδου, με την οποία συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος από την εφαρμογή του Καλλικράτη. «Το θέμα που έθεσε η κυρία δήμαρχος και το οποίο είναι πολύ σοβαρό, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από το κέντρο το σύνολο των καλλικρατικών δήμων. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν έχει καθίσει ποτέ να μελετήσει τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας πριν πάρει αποφάσεις και λειτουργεί σαν μια «χτένα» από το βορρά ως το νότο παίρνοντας τις ίδιες αποφάσεις για την Ιεράπετρα και το Νευροκόπι. Είναι μία λάθος προσέγγιση. Στη Δημοκρατική Συμμαχία θεωρούμε τον εαυτό μας ένα αυτοδιοικητικό κόμμα, διότι έχουμε πάρα πολλούς αυτοδιοικητικούς μέσα στη Δημοκρατική Συμμαχία, καταλαβαίνουμε το πρόβλημα πάρα πολύ καλά και ελπίζω ότι με τη συμβολή μας κάποια από τα θέματα αυτά θα μπορέσουν ταχύτερα να λυθούν».
      



Τις επόμενες ημέρες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα επισκεφθεί τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας . Ακολουθεί το πρόγραμμα της περιοδείας της:

Σάββατο 27 Αυγούστου
9.00: Συνάντηση  με τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Γιώργο Δαμαστάνη.
9.30: Επίσκεψη  στο Δήμο Γρεβενών. Συνάντηση  με το Δήμαρχο Γρεβενών κ.  Δημοσθένη Κουπτσίδη.
10.00: Συνέντευξη  Τύπου στα ΜΜΕ, στο Δημαρχείο  Γρεβενών.
11.30: Επίσκεψη  στο Δήμο Δεσκάτης. Συνάντηση  με το Δήμαρχο Δεσκάτης κ. Νικόλαο Μίγκο.
17.30: Επίσκεψη  στο Δήμο Ορεστίδος. Συνάντηση  με το Δήμαρχο Ορεστίδος κ.  Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου.
Κυριακή 28 Αυγούστου
11.00: Επίσκεψη  στο Εμπορικό και Βιομηχανικό  Επιμελητήριο Καστοριάς. Συνάντηση  με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου,  το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.
13.15: Επίσκεψη  στο συσκευαστήριο φασολιών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ».
13.45: Επίσκεψη  στο Δήμο Πρεσπών. Συνάντηση  με το Δήμαρχο Πρεσπών κ.  Βασίλη Τσέπα.
19.00: Επίσκεψη  στο Σύλλογο Πολυτέκνων Φλώρινας.
19.30: Εγκαίνια γραφείων «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και συζήτηση με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Φλώρινας (Π. Μελά & Τυρνόβου).
Δευτέρα 29 Αυγούστου
9.30: Επίσκεψη  στο Δήμο Φλώρινας. Συνάντηση  με το Δήμαρχο Φλώρινας κ.  Ιωάννη Βοσκόπουλο.
10.00: Επίσκεψη  στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας. Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.
10.30: Συνέντευξη  Τύπου στα ΜΜΕ, στο Επιμελητήριο.
11.30: Συνάντηση  με το Σύλλογο Εργαζομένων  ΔΕΗ «ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ».
12.30: Επίσκεψη στο οινοποιό ΕΑΣ Αμυνταίου και συνάντηση με τα μέλη του Συνεταιρισμού.
13.30: Επίσκεψη  στο Δήμο Αμυνταίου. Συνάντηση  με το Δήμαρχο Αμυνταίου κ.  Μάκη Ιωσηφίδη.
14.30: Επίσκεψη  στο κτήμα «ΑΛΦΑ».

http://gkatzios.blogspot.com/2011/08/blog-post_8748.html#ixzz1WBau0WdA