24/8/11

Θέατρο κόντρα στην κρίση



Με μειωμένο προϋπολογισμό, αλλά και μείωση στην τιμή των εισιτηρίων, τα «Μερκούρεια», ο θεατρικός θεσμός του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, για τα ΔΗΠΕΘΕ, δίνουν και φέτος το «παρών» στις καλοκαιρινές θεατρικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Η αρχή έγινε την Κυριακή, με το Εθνικό Θέατρο και την παράσταση «Ηρακλής Μαινόμενος», που αποτελεί επανεμφάνιση του Εθνικού Θεάτρου στα «Μερκούρεια», μετά τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου. Ως τις 31 Αυγούστου θα εμφανιστούν τα ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Καλαμάτας, το ΚΘΒΕ, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Θεατρικό Εργαστήρι Νεάπολης «Θέσπις» και το Δημοτικό Θέατρο Συκεών.
Τα «Μερκούρεια» είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε λίγο μετά το χαμό της Μελίνας Μερκούρη και είναι αφιερωμένος στο όραμά της για τα ΔΗΠΕΘΕ, όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Μπορεί φέτος να συμμετέχουν μόνο 5 ΔΗΠΕΘΕ, αλλά υπήρξαν χρονιές που συμμετείχαν όλα.
10 παραστάσεις
Οι οικονομικές δυσκολίες δεν επέτρεψαν φέτος σε κάποια ΔΗΠΕΘΕ να έχουν καλοκαιρινές παραγωγές. Πάντως πέρσι δόθηκαν συνολικά οκτώ παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 10.000 θεατές, ενώ φέτος παρουσιάζονται 9 παραγωγές σε 10 παραστάσεις.
Και τα «Μερκούρεια» είχαν να αντιμετωπίσουν φέτος οικονομικά προβλήματα. Ομως βρέθηκαν λύσεις ώστε το κόστος να κρατηθεί χαμηλότερα από πέρσι, στα 65.000 ευρώ έναντι των 85.000 ευρώ το 2010.
Σύμφωνα με τον Σ. Δανιηλίδη, μία από τις λύσεις ήταν να μην «αγοράσει» ο δήμος τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του Θεσσαλικού Θεάτρου, που θα εισπράξουν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Επίσης, έχει ήδη καλυφθεί το 60% του κόστους από χορηγίες και το υπόλοιπο 40% υπολογίζεται να καλυφθεί από τα εισιτήρια. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι επίσης μειωμένες. Το κανονικό διαμορφώνεται στα 12 ευρώ (από τα 15), ενώ το μαθητικό, φοιτητικό και παιδικό, στα 8 ευρώ (από τα 10 πέρσι).
Τα εισιτήρια του ΚΘΒΕ και του Θεσσαλικού Θεάτρου θα ανέρχονται στα 15 ευρώ το κανονικό και στα 10 ευρώ το παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό.
Στα σχολεία
Η όλη διοργάνωση συμβάλλει στη θεατρική παιδεία που ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών έχει εισαγάγει στα σχολεία. Κάθε χρόνο δημιουργεί θεατρικές ομάδες στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου οι μαθητές ετοιμάζουν ένα θεατρικό έργο.
Κάθε Απρίλιο, κάθε σχολική θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο της στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Συκεών. «Θα επεκτείνουμε τον θεσμό αυτό και στους 3 ακόμη δήμους που συνενώθηκαν με τις Συκιές (Νεάπολη, Πεύκα, Αγιος Παύλος)», τονίζει ο Σ. Δανιηλίδης. Οι παραστάσεις δίνονται στο ανοικτό θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (οδός Καρόλου Κουν, Δενδροφυτεία Δ.Ε. Συκεών), χωρητικότητας 2.500 θεατών, και αρχίζουν στις 9 το βράδυ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τις παραστάσεις: «Ανθρώπινη φωνή», σε μονόπρακτα του Ζαν Κοκτό (σκην. Γιάννης Ιορδανίδης, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, 23/8), «Το μελτεμάκι», του Παντελή Χορν (σκην. Κώστας Τσιάνος, Θεσσαλικό Θέατρο, 24/8), «Εκείνος κι εκείνος», του Κώστα Μουρσελά (σκην. Γιάννης Καραχισαρίδης, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, 25/8), «Τα μάγια της πεταλούδας», του Φ. Γκ. Λόρκα (σκην. Δημήτρης Τσεκούρας, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, 26/8), «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (σκην. Γιώργος Κιουρτσίδης, Θεατρικό Εργαστήρι Νεάπολης «Θέσπις», 27/8), «Ο λαγός και ο μπάφος» σε κείμενα του Τάσου Ράντζου (σκην. Τάσος Ράντζος, Δημοτικό Θέατρο Συκεών, 28/8), «Πινακοθήκη ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου (σκην. Γιάννης Διαμαντόπουλος, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, 29/8) και «Μικρά Διονύσια» σε σύνθεση κειμένων από τον Χ.Κ. Μύρη (σκην. Γιάννης Ρήγας, Γρηγόρης Καραντινάκης, ΚΘΒΕ, 31/8).