21/8/11

Τα 20 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να οδεύουμε προς μία Οικονομική Αποκάλυψη το 2012

Σε άρθρο που βρήκαμε παρουσιάζονται 20 σημάδια που αποτελούν ενδείξεις μιας επερχόμενης οικονομικής κατάρρευσης. Δεν θέλουμε να είμαστε καταστροφολόγοι, όμως όλα συνηγορούν πως οδεύουμε προς τα εκεί. Ας ελπίσουμε να την αποφύγουμε. Στο μεταξύ δείτε τα 20 σημεία που αναφέρονται στο άρθρο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

1. Το 2008 είδαμε μεγάλες ταραχές σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων, και τώρα οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων βρίσκονται σε άνοδο και πάλι. Τον Ιούλιο ήταν 33 τοις εκατό υψηλότερα από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Οι αυξήσεις τιμών για προϊόντα, όπως το καλαμπόκι (μέχρι 84 τοις εκατό), ζάχαρη (μέχρι 62 τοις εκατό) και το σιτάρι (μέχρι 55 τοις εκατό) είναι απολύτως καταστροφικές για τις φτωχές κοινότητες σε όλο τον πλανήτη. Για παράδειγμα, ένας εμπειρογνώμονας έχει προειδοποιήσει ότι 800.000 παιδιά που ζουν στο Κέρας της Αφρικής θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα.

2. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 7,0% τους τρεις τελευταίους μήνες. Αρχίζουμε να βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις των τιμών σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, τα Starbucks πρόσφατα ανέβασαν η τιμή μια τσάντας καφέ κατά 17 τοις εκατό. Εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιταχύνεται με αυτό τον ρυθμό θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα το 2012.

3. Ο δείκτης "Misery Index» (ανεργία συν πληθωρισμός) στις ΗΠΑ έκανε πρόσφατα υψηλό 28 ετών και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται να πάει πολύ υψηλότερα.

4. Ο Τζάρεντ Μπέρνσταϊν, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, λέει ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ δεν θα πέσει κάτω από 8% πριν από τις εκλογές το 2012. Στην πραγματικότητα, ο Μπέρνσταϊν αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα είναι περίπου 8.5 τοις εκατό."

5. Οι θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να χάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Το 1967, το 97 τοις εκατό των ανδρών με απολυτήριο Λυκείου μεταξύ των ηλικιών 30 και 50 είχαν μια θέση εργασίας. Σήμερα, αυτό το ποσοστό είναι 76 τοις εκατό.

6. Όλα συνηγορούν στο ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, οι προ-παραγγελίες για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια από την Κίνα είναι πολύ χαμηλά εφέτος.

7. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 9 στους 10 Αμερικάνους εργαζόμενους ΗΠΑ δεν περιμένουν ότι οι μισθοί τους θα συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος των βασικών ειδών, όπως η βενζίνη και το επόμενο έτος.

8. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

9. Σήμερα 45.800.000 Αμερικανοί ζουν με κουπόνια συσσιτίου. Είναι σχεδόν αδιανόητο το γεγονός η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να έχει τόσους πολλούς ανθρώπους εξαρτημένους από την κυβέρνηση για τη σίτιση τους.

10. Καθώς η οικονομία καταρρέει, γινόμαστε μάρτυρες της διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Τα πρόσφατα εγκλήματα που αρχίζουμε να βλέπουμε σε όλη την Αμερική είναι ένα μόνο παράδειγμα.

11. Απελπισμένοι Αμερικανοί ήδη κλέβουν οτιδήποτε μπορούν να πάρουν στα χέρια τους. Για παράδειγμα οι κλοπές σκυλιών είναι αυξημένες μέχρι και 32 τοις εκατό αυτό το έτος.

12. Οι μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δυσκολεύονται πολύ να πάρουν δάνεια αυτή τη στιγμή. Ίσως αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούσε τις τράπεζες τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

13. Το αμερικανικό εθνικό χρέος είναι σαν ένας τεράστιος βράχος που η οικονομία φέρει συνεχώς στην πλάτη της, και αυτό αυξάνεται κατά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα. Αυτή τη στιγμή το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι $ 14,592,242,215,641.90. Έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η S&P αφαίρεσε ήδη από τις ΗΠΑ την αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας και είναι σίγουρο ότι θα έρθουν και άλλες υποβαθμίσεις αν οι ΗΠΑ δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειές.

14. Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν αυξηθεί και πάλι. Δημοσίευμα στην chinadaily.com καλεί την κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το χρέος των ΗΠΑ ως «οικονομική όπλο» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εάν οι ΗΠΑ παράσχουν περισσότερα όπλα στην Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οπότε το όποιο πρόβλημα μεταξύ τους θα σημάνει οικονομικό πρόβλημα και για τον υπόλοιπο κόσμο.

15. Οι περισσότερες κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ είναι βουτηγμένες στο χρέος και προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας με πυρετώδη ρυθμό. Σύμφωνα με το Center on Budget and Policy Priorities, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις είχαν εξαλείψει περισσότερο από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τον Αύγουστο του 2008. Σύμφωνα με την UBS Investment Research το κράτος και οι τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ θα περικόψουν ακόμη 450.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2012. Πώς αυτές οι θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν είναι άγνωστο.

16. Το αμερικάνικο δολάριο γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Το γεγονός αυτό τροφοδοτεί τις εκκλήσεις για την αντικατάστασή του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

17. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνεχίζει να επιδεινώνεται. Χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα μιας οικονομικής αποκάλυψης. Τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τον πυρήνα ευρωπαϊκών εθνών. Για παράδειγμα η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% τον Ιούνιο. Όλα συνηγορούν στο ότι η οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνεται και οδεύει προς την ύφεση. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν προτείνει μία νέα «οικονομική κυβέρνηση» για την Ευρώπη η οποία θα επιβλέπει την κρίση χρέους, αλλά τίποτα απ' όσα έχουν δοκιμάσει μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι δεν έχει αποδώσει.

18. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι τόσο απελπισμένη που για να δημιουργήσει κάποια σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι τα μέσα του 2013. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται "πανικό" διαρκείας και τώρα ξεμένει και απο πυρομαχικά. Τι θα συμβεί όταν το πραγματικό πρόβλημα εμφανιστεί;

19. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο φαίνεται να προετοιμάζονται για κάτι. Σύμφωνα με το World Gold Council, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγόρασαν περισσότερο χρυσό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 από ότι σε όλο το 2010.

20. Συχνά η αντίληψη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 48 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι μια άλλη μεγάλη οικονομική κρίση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών και προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους, στην πραγματικότητα αυξάνουν την πιθανότητα μιας ενδεχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Υπάρχει ήδη μεγάλος οικονομικός πόνος στους δρόμους της Αμερικής, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν περισσότερο το 2012. Η κάποτε μεγάλη οικονομική μηχανή που παραδόθηκε σε μας από τους προγόνους μας θρυμματίζεται γύρω μας ενώ είμαστε βουτηγμένοι στο χρέος. Οι συνέπειες των κακών οικονομικών αποφάσεων μας πλήττουν μερικά από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας.Ένας μεγάλος αριθμός Αμερικάνων της πρώην μεσαίας τάξης ζει σήμερα στα αυτοκίνητά ή κοιμάται στους δρόμους ....