25/8/11

Δικαστική διαμάχη Apple και Samsung

Όλα δείχνουν πως η γνωστή υπόθεση που εκδικάζεται στη Γερμανία τελικά δε θα είναι τίποτα μπροστά στη νέα δικαστική περιπέτεια στην οποία η Apple σύρει τη Samsung, αυτήν την φορά σε δικαστήρια της Ολλανδίας. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι δικαίωση της Apple θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αγορά smartphones και tablets.

Σύμφωνα με άρθρο του Ολλανδικού ειδησεογραφικού IT site Webwereld, η Apple έχει ζητήσει την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για όλη τη σειρά προϊόντων Galaxy της Samsung στην οποία περιλαμβάνονται συσκευές όπως τα smartphones Galaxy Ace, Galaxy S και Galaxy S2, καθώς και ταμπλέτες όπως το Galaxy Tab 7 και Galaxy Tab 10.1. Σε μία υποσημείωσή της, η Apple κατονομάζει και άλλες συσκεύες όπως τις Gio, Nexus, 551, Europa, Apollo και Mini, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αναμένεται και αυτές οι συσκευές να καλύπτονται από ένα ή περισσότερα δικαιώματα πατεντών τις οποίες έχουμε επικαλεσθεί».

Η Apple ζητά εκτεταμένο αποκλεισμό αυτών των συσκευών, ο οποίος θα περιλαμβάνει κατασκευή, δημιουργία στοκ, εισαγωγή, διανομή, ανταλλαγή και πώλησή τους από τη Samsung Κορέας και τις Ολλανδικές θυγατρικές της. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν τη Samsung Logistics BV και Samsung Overseas BV, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διανομή των προϊόντων της Samsung σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Apple, «η Samsung Logistics είναι υπεύθυνη για 28 κανάλια διανομής σε όλη την Ευρώπη».

Η Apple απαιτεί από τη Samsung και τις θυγατρικές της να στείλουν μία επιστολή σε όλους τους Ευρωπαίους πελάτες τους με την οποία θα ζητούν την ανάκληση από το στοκ όλων των επίμαχων προϊόντων εντός 14 ημερών και θα προσφέρουν αποζημίωση για το αντίτιμο των αγορών καθώς και για τα μεταφορικά έξοδα. Απαιτεί επίσης η επιστολή να περιλαμβάνει δήλωση κατά την οποία πελάτες που δε θα συμμορφωθούν, θα παραβιάζουν οι ίδιοι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Apple.

Ο Alastair Edwards, αναλυτής αγοράς της εταιρείας Canalys, εκτιμά πως αν εκδοθούν τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα, η επίπτωση θα είναι τεράστια, όχι μόνο στην κερδοφορία της Samsung και τη γενικότερη παρουσία της στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αγορά smartphones και tablets, καθώς ενδεχόμενη διακοπή των καναλιών εφοδιασμού της Samsung στην Ευρώπη θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, επηρεάζοντας πολλούς άλλους διανομείς και μεταπωλητές στην περιοχή. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που η Samsung είχε αρχίσει να ξεπερνά την Apple σε αριθμό διακινούμενων smartphones σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και πλησίαζε την επικεφαλής της αγοράς Nokia.

Το αρμόδιο δικαστήριο της Χάγης θα εκδώσει απόφαση στις 15 Σεπτεμβρίου. Κατά την ακροαματική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας, ο δικαστής Edger Brinkman δήλωσε πως αν γίνει αποδεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, αυτά δε θα αρχίσουν να ισχύουν νωρίτερα της 13ης Οκτωβρίου.