21/8/11

«Το ζήτημα των εγγυήσεων είναι πολιτικό»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε το Σάββατο επιστολή προς τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τα μέλη του Eurogroup -υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης- τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τα αιτήματα διαφόρων κρατών-μελών για την παροχή εγγυήσεων.

Βασική θέση της Ελλάδας είναι η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, που δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα και συνολικά την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί την παρούσα οξύτατη φάση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ζήτημα, που υπερβαίνει κατά πολύ τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και αφορά χώρες με πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη και την Ευρωζώνη συνολικά.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που επέτρεψαν να ληφθούν οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μέσα στην Ευρωζώνη, που πρέπει να παρακολουθεί 17 διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς κύκλους, έχει επιδείξει τη μέγιστη δυνατή καλοπιστία και ευελιξία, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση και πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Τεχνικές λύσεις είναι εύκολο να βρεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Το ζήτημα όμως είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να στέλνονται πάντοτε καθαρά και θετικά μηνύματα τόσο προς τις διεθνείς αγορές όσο και προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.







http://www.protothema.gr/