23/8/11

S&P: “Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2011″


Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2011. Αυτή είναι η εκτίμηση των αναλυτών της Standard & Poor οι  οποίοι επανέρχονται στο σενάριο της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. 
Πριν ένα μήνα και μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που προέβλεπαν συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα», εθελοντικά όπως το είπαν, ο διεθνής οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα λέγοντας ότι η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στη μείωση του χρέους είναι επιλεκτική χρεοκοπία. Τότε είχαν πέσει όλοι πάνω στην S&P και στη δικτατορία των διεθνών οίκων και είχαν δίκιο. Όμως, αυτό ισχύει μόνο εφόσον λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη οι αποφάσεις της Συνόδου.
Ένα μήνα μετά η συμφωνία ακροβατεί, οι ιδιώτες που κρατούν ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν με το σταγονόμετρο ενώ ακόμη κι αν επιτύχει το πείραμα το ελληνικό χρέος θα μειωθεί ελάχιστα, η Ελλάδα θα είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό και τα νέα δάνεια θα έρθουν να μας πνίξουν ακόμη περισσότερο.
Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για χρεοκοπία που θα επέλθει μέχρι  το τέλος του χρόνου, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Όμως, εφόσον καμιά πρόβλεψη δεν έχει πραγματοποιηθεί, το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από 8,5% αντί για στόχο 7,4%, το χρέος εκτινάσσεται στα ύψη, η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% ή ακόμη και το 5%, φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια επώδυνη χρεοκοπία.
Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ μιας γενναίας μείωσης του χρέους μέσω ευρωομολόγων, οπότε είναι θέμα χρόνου να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της.
Το γεγονός ότι η μια μετά την άλλη οι χώρες ζητούν εγγυήσεις, δείχνει ότι ο στόχος της Ευρώπης είναι μη βοηθήσουν πραγματικά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Ίσως το σενάριο της δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων,  πιθανότατα με έξοδο της Ελλάδας κι άλλων χωρών από το ευρώ και με δημιουργία κάποιου άλλου νομίσματος ή ευρώ για το Νότο, να προετοιμάζεται στα υπόγεια του Βερολίνου και του Παρισιού.