22/8/11

Δροσερο Κυπριακο Μαχαλεπι


Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
Για το Μαχαλεπί:
6 γεμάτες κουταλιές της σούπας νισεστέ (νισιαστό)
6 φλιτζάνια νερό
1/2 φακελάκι βανίλια
Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη
Σιρόπι τριαντάφυλλου
Ροδόσταγμα
Παγωμένο νερό
Παγάκια
Προετοιμασία:
Βρέχουμε 6 πιάτα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και διαλύουμε μέσα το νισεστέ ανακατεύοντας συνεχώς. 
Αφού διαλυθεί εντελώς το νισεστέ προσθέτουμε την βανίλια και βάζουμε την κατσαρόλα μας πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Το μείγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να δένει και να γυαλίζει. Αφού δέσει καλά (όχι να είναι πολύ σφικτό) το μείγμα και γυαλίσει σβήνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.

Μοιράζουμε το μείγμα στα βρεγμένα πιάτα και αφήνουμε να κρυώσει το μαχαλεπί μας εντελώς. Γεμίζουμε μέχρι την μέση ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Αφαιρούμε με καθαρά χέρια τις πίτες/μαχαλεπί από τα πιάτα (προσεκτικά να μην σας σπάσουν οι «πίτες») και τις τοποθετούμε μέσα στο παγωμένο νερό. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο όπου μπορούμε να διατηρήσουμε το μαχαλεπι 3-4 ημέρες.

Για να σερβίρουμε βγάζουμε το μαχαλεπί από το μπολ και το βάζουμε σε καθαρό πιάτο. 
Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη (ή ανάλογα με τα γούστα μας), περίπου 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι τριαντάφυλλου, 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταγμα, λίγο νερό παγωμένο και 2-3 παγάκια. Κόβουμε το μαχαλεπι σε κύβους και ανακατεύουμε τα υγρά υλικά μας.

Σερβίρετε πάντοτε καλά παγωμένο. Απολαύστε!

Σημ: Αυτό το καλοκαιρινό γλυκό μπορεί να γίνει ακόμη πιο υγιεινό αντικαθιστώντας την ζάχαρη στο σερβίρισμα με ζαχαρίνη.