25/8/11

Βενιζέλος: "Το 2014 η Ελλάδα θα βγει από την κρίση"

Στον καθοριστικό ρόλο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις αυξημένες υποχρεώσεις της Ελλάδος έναντι των
δανειστών της αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank εν όψει του 6ου Ετήσιου Συνέδριου της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ στο Λονδίνο.



Στην ομιλία του με θέμα «Ελληνική Οικονομία: ευκαιρίες και Προοπτικές», προς τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο 6ο ετήσιο Greek Roadshow, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως μέσα από την καινοφανή και φιλόδοξη χρηματοπιστωτική επιχείρηση ύψους 450 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε στην Σύνοδο Κορυφής η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αναταχθεί και να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Για την συμμετοχή των ιδιωτών στην διευθέτηση του χρέους, τόνισε πως μέσα από την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων θα αλλάξει η μέση διάρκεια και το μέσο επιτόκιο του δημοσίου χρέους και η ελάφρυνση των βαρών θα οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ρευστότητας.


Για το θέμα των εγγυήσεων που παραχωρεί η Ελλάδα στην Φινλανδία είπε πως εξελίσσεται μια λεπτή και δύσκολη διαπραγμάτευση και πως η Ευρωζώνη καλείται να βρει μια πολιτική λύση που θα εκπέμπει καθαρό μήνυμα για τις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός τόνισε στους παριστάμενους επιχειρηματίες πως η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων θα επιτρέψει την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου και θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις και στο τραπεζικό σύστημα.
Όπως παραδέχθηκε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΤΕΑΝ, δεν μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης.



Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην βούληση της κυβερνήσεως για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011, κάτι, όμως, που -όπως είπε- δυσχεραίνεται από την εμβάθυνση της ύφεσης.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο συντάχθηκε με στόχο για αρνητική ανάπτυξη 3,8%, ενώ πλέον αυτή η εκτίμηση αναθεωρείται στο -4,5%. Στο σημείο δε αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζητήσεως του θέματος με την τρόικα και επιβεβαίωσε πως παραμένει ο στόχος για επαναφορά στην ανάπτυξη στα μέσα του 2012.
«Στόχος είναι να βγούμε από την εστία της περιδίνησης. Στα μέσα του 2014 να μπορεί η χώρα μας αξιόπιστα να πει ότι έχει βγει από την κρίση», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε:
«Έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε λεπτό». Η κρίση αποτελεί εφαλτήριο αλλαγών για την Ελλάδα, συμπλήρωσε.



Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις τόνισε πως έχουν δρομολογηθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τυχερά παιχνίδια, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ είπε πως η κυβέρνηση παρά τις συνθήκες δεν υιοθετεί αμιγώς ταμειακή προσέγγιση στις ιδιωτικοποιήσεις.
Για την φορολογία ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα γίνει προσπάθεια αποκατάστασης αδικιών και ερωτηθείς σχετικώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο.
Για την φιλοσοφία του νέου συστήματος ο κ. Βενιζέλος φάνηκε να τάσσεται υπέρ ενός χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή, σημείωσε όμως πως η εθνική ανάγκη επιτάσσει πρώτα από όλα την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.



Ανοίγοντας την εκδήλωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης επεσήμανε πως για την αντιστροφή της κατάστασης απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να δοθεί έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις στην εξωστρέφεια και στην οικονομική ελευθερία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε άδικο ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν διεθνώς να πληρώνουν τριπλάσιο κόστος κεφαλαίου για την χρηματοδότηση τους λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών.



Ο ίδιος προανήγγειλε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου την δημοσιοποίηση έκθεσης που συνέταξε διεθνής οίκος για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η οποία θα αποτυπώνει τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τρόπου αύξησης του ΑΕΠ κατά 50 δισ. ευρώ με παράλληλη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστήριου Αθηνών Σ.Λαζαρίδης τόνισε την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν συστηματική παρουσία στις διεθνείς αγορές και αναφέρθηκε στις 31 εισηγμένες εταιρείες που θα λάβουν μέρος στο 6ο Annual Greek Roadshow, που διοργανώνεται στο Λονδίνο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.