29/8/11

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων

Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με την εφορία έχουν οι φορολογούμενοι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και υπογράφεται από τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου για την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4002/2011 τονίζεται πως έως τις 30 Σεπτεμβρίου δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και λοιπών φόρων και τελών (πλην ΦΜΑΠ), να το πράξουν με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

-Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είναι υπόχρεα καταβολής φόρου εισοδήματος αλλά δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου μπορούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.

-Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων με απαλλαγή από τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα ή με σημαντική μείωση στους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα, για φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων έχει λήξει μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις θα υπολογίζεται πρόσθετος φόρος 10% εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει λήξει μέχρι και τις 14/7/2011, εφόσον ο φόρος καταβληθεί σε δόσεις.

Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος. Εάν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο.