23/8/11

Δωρεάν ψυχοθεραπεία σε ανέργους στη Θεσσαλονίκη

Με πρωτοβουλία δύο ψυχολόγων και τριών ψυχίατρων θα ξεκινήσουν τον Οκτώμβριο στη Θεσσαλονίκη δωρεάν ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Σύμφωνα με το protothema, με αφορμή την έξαρση της ανεργίας, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης, αλλά και των αυτοκτονιών, μια παρέα ψυχολόγων και ψυχιάτρων από τη Θεσσαλονίκη σκέφτηκε να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, να τους φέρει σε επαφή, ώστε να μοιραστούν το πρόβλημά τους με άλλους, να βρουν μια διέξοδο και να ανοίξουν νέους δρόμους, μέσα από την ανταλλαγή των εμπειριών τους.

Η κλινική ψυχολόγος Νένα Κουνατίδου, μαζί με τη συνάδελφό της Φιλαρέτη Τζάλλα, ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτή την ιδέα ως μια κοινωνική προσφορά στους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία και παράλληλα από κατάθλιψη, με συνεπακόλουθο τα προβλήματα στην οικογενειακή και την κοινωνική τους ζωή.

«Από την εμπειρία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που βρίσκεται στην περιοχή Βαρδαρίου, αλλά και από όσα διαπιστώνουν ψυχίατροι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, βλέπουμε αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση, αλλά και αύξηση των αυτοκτονιών, με πιο πρόσφατη την αυτοκτονία ενός νέου επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη, που έθεσε τέλος στη ζωή του, πηδώντας από το μπαλκόνι.

Θελήσαμε, λοιπόν, να βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους που πέφτουν στην κατάθλιψη και αποφασίσαμε από τον Οκτώβριο να ξεκινήσουμε δωρεάν συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας για ανέργους», ανέφερε η κ. Κουνατίδου.

Αν και η ίδια έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, λόγω του πλήθους των υποχρεώσεών της ως εργαζόμενη μητέρα ενός μωρού μόλις 5,5 μηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Β΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, η Νένα Κουνατίδου δεν δίστασε καθόλου να ασχοληθεί με τα προβλήματα των ανέργων.

«Αγαπώ τους ανθρώπους και θέλω να προσφέρω, γι’ αυτό και ασχολούμαι με την ψυχολογία. Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω κάτι για να τους βοηθήσω, γιατί βλέπω ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν αντίκτυπο και στα παιδιά, τα οποία ζουν σε οικογένειες, όπου δεν βλέπουν σχεδόν καθόλου τον πατέρα, που αναγκάζεται να κάνει δύο και τρεις δουλειές για να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ η μητέρα είναι συνήθως στα πρόθυρα της υστερίας», λέει η κ. Κουνατίδου.

Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείες θα γίνουν σε δύο ομάδες 8-10 ατόμων και θα είναι διάρκειας 12-16 εβδομάδων. Η κάθε συνεδρία, που θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα, θα έχει διάρκεια από μία έως μιάμιση ώρα.

«Ήδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή οχτώ άτομα και επειδή ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους υπάρχουν και αλλοδαποί, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ίσως και μια ομάδα απ’ αυτούς», προσθέτει η κ. Κουνατίδου.

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας είναι να καθιερωθούν οι συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας και να πραγματοποιούνται πιο οργανωμένα, σε συνεργασία με φορείς που ασχολούνται με τους ανέργους, όπως ο ΟΑΕΔ ή με δήμους.

Προς το παρόν, όμως, οι συνεδρίες, που ξεκινούν τον Οκτώβριο, θα γίνονται σε ιδιωτικό χώρο επί της οδούς Εγνατίας 77, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2310 277427.