24/8/11

Ύψωσαν τη σημαία τους οι αντικαθεστωτικοί στην οικία του Καντάφι

Οι αντικαθεστωτικοί μετά από σφοδρή μάχη κατέλαβαν και το τελευταίο προπύργιο του Λίβυου ηγέτη, το συγκρότημα Μπαμπ Αλ Αζίζίγια, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το στρατηγείο-καταφύγιό του.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων μέσων, οι εξεγερμένοι εισέβαλαν με ορμή στο σπίτι του Λίβυου ηγέτη προκειμένου να τον συλλάβουν αλλά ο ίδιος δε βρισκόταν εκεί, ενώ λίγη ώρα μετά ύψωσαν στην οικία του συνταγματάρχη τη σημαία τους.

Οι εικόνες από τους αντικαθεστωτικούς (οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εισέβαλαν μέσω της Παλιάς Πύλης στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος) να έχουν εισβάλλει στο Μπαμπ Αλ Αζιζίγια και να πυροβολούν στον αέρα πανηγυρίζοντας κάνουν το γύρω του κόσμου. Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα, οι αντικαθεστωτικοί «χτενίζουν» τον συγκρότημα και ήδη έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες όπλα καθώς και αρκετό πολεμικό υλικό.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Τρίπολης αναφέρουν ότι οι δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει από νεκρούς και τραυματίες και το νοσοκομείο της Τρίπολης αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει τα περιστατικά.

Καντάφι: «Είμαι ζωντανός και βρίσκομαι στην Τρίπολη»

Την ώρα που όλοι αναρωτιούνται που βρίσκεται ο Λίβυος συνταγματάρχης, Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ο Κιρσάν Ιλουμζίνοφ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού, σημείωσε ότι ο Καντάφι του ανέφερε πως είναι ζωντανός, βρίσκεται στην Τρίπολη και θα πολεμήσει μέχρι θανάτου.

«Είμαι ζωντανός και υγιής. Βρίσκομαι στην Τρίπολη και δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω την Λιβύη. Μην πιστεύεται όσα μεταδίδουν οι δυτικές τηλεοράσεις» ήταν τα λόγια του Λίβυου ηγέτη, με τον Ιλουμζίνοφ να τονίζει ότι συνομίλησε και με τον Σαΐφ Καντάφι, ο οποίος του ανέφερε πως οι δυνάμεις τους «διώχνουν τους αρουραίους από την Τρίπολη».

Υποχωρούν προς Σύρτη οι δυνάμεις του καθεστώτος

Στα ανατολικά της Λιβύης, οι εξεγερμένοι μετά από σκληρές μάχες πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ρας Λανούφ και ανάγκασαν τις δυνάμεις του Καντάφι να υποχωρήσουν αρχικά προς τα προάστια της πόλης Μπιν Τζαουάντ και εν συνεχεία προς τη γενέτειρα του συνταγματάρχη, τη Σύρτη.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, δε σημειώθηκαν ζημιές στα διυλιστήρια της πόλης από τις σκληρές μάχες.

ΗΠΑ: Βρίσκεται στη Λιβύη και εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος

Την εκτίμηση ότι ο Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζει να βρίσκεται στη Λιβύη έκανε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Με μικρή επιφύλαξη, το Πεντάγωνο σημείωσε ότι ο Καντάφι δε φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και ο ίδιος παραμένει επικίνδυνος καθώς ελέγχει ισχυρές επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεκάδες αμερικανικά μαχητικά πετούν πάνω από την Τρίπολη αλλά δεν βομβάρδισαν τον αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωνε άγνοια για το που βρίσκεται ο Καντάφι και καλούσε έμμεσα τον Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από τη χώρα λέγοντας πως δεν είναι στόχος ο ίδιος: «Εάν γνωρίζει κάποιος που βρίσκεται, ας μου πει και μένα.  Για τη Συμμαχία πάντως, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς ο Λίβυος ηγέτης δεν αποτελεί στόχο και, αν θέλει, μπορεί να φύγει από τη Λιβύη».











Star.gr