3/3/12

Στροφή σε μεταχειρισμένα και μικρά ακίνητα

Φθηνότερα 18% τα παλαιά ακίνητα.


Στα νεόδμητα σπίτια η πτώση είναι 10%. 


Στροφή σε μεταχειρισμένα και μικρά ακίνητα.Τα παλαιά ακίνητα πλήρωσαν τη μεγάλη κρίση στην κτηματαγορά, καθώς το 2011 οι τιμές κατά μέσο όρο υποχώρησαν σε ποσοστό 18% σε σχέση με το 2010. Παράλληλα, φθηνότερα κατά 10% (μ.ο.) πωλούνται τα νεόδμητα σπίτια, τα οποία δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αγοραστές, ενώ συνολικά το απόθεμα των απούλητων κατοικιών ξεπερνά τις 200.000.




Η πανελλαδική έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX καταγράφει τη δραματική πτώση των τιμών και τη στροφή στα φθηνά ακίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στα τρία ακίνητα που πωλήθηκαν πέρυσι μέσω του δικτύου της εταιρείας, ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών. Επίσης, 3 στους 4 αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110 τ.μ.)

Τιμές 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα για όλο το 2011, προκύπτουν τα εξής:
Οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων/παλαιών ακινήτων ήταν κατά 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010, ενώ των νέων/νεόδμητων κατά 10%.
Στην Αττική, οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 21% ενώ των νέων σε ποσοστό 7%. Στη Θεσσαλονίκη, η πτώση στα παλαιά ήταν 20%, ενώ στα νεόδμητα 10%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 13%, ενώ για τα νεόδμητα στο 17%.
Το 2011 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου ήταν σε ποσοστό 80% κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/μεζονέτες) ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν το 12%. Τα επαγγελματικά περιορίστηκαν σε ποσοστό 8%.
Στην Αττική, η συντριπτική πλειονότητα των πωληθέντων ακινήτων (88%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 9% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά, ενώ το ποσοστό των οικοπέδων/αγροτεμάχιων στο 3%.
Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (97%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα.

Στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων (23%), ενώ και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες με ποσοστό 70%.
Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος, αφού πανελλαδικά -και συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών- προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 77%. Ένα στα τρία ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 30 ετών.



Στην Αττική, οι παλαιές κατοικίες άνω των 30 ετών άγγιξαν το 42%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 48% αντίστοιχα.
Στις αγορές της περιφέρειας μόλις το 16% των συνολικών αγοραπωλησιών αφορά σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών.


Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών 3 στους 4 αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110 τ.μ.). Η πλέον δημοφιλής κατηγορία είναι η κατηγορία 71-90τ.μ. σε ποσοστό 22% ακολουθούμενη από την κατηγορία 51-70τ.μ. με 20%.
Στην Αττική το ποσοστό των μικρών και μεσαίων κατοικιών (μέχρι 110τ.μ.) έφθασε το 71%, στη Θεσσαλονίκη το 76% του συνόλου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το 85%.
Οπως εκτιμά η εταιρεία, «για το επόμενο χρονικό διάστημα η πορεία της κτηματαγοράς θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων που θα τονώσουνη ακόμη εντονότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον».