Ένα χρόνο μετά το ατύχημα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, η πόλη ζει στη σκιά του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος από το Τσέρνομπιλ. Οι εικόνες από το τσουνάμι και το ατύχημα, που είχαν συγκλονίσει τον κόσμο ακριβώς ένα χρόνο πριν, έχουν μείνει ανεξίτηλες στο μυαλό μας, ενώ οι συνέπειες του γεγονότος είναι πια η καθημερινότητα για τους κατοίκους.
Η Μιναμισόμα βρίσκεται στα 20 χλμ από το πυρηνικό εργοστάσιο, που επλήγη μετά το φονικό τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνική ακτή σαν αύριο, Κυριακή, το 2011. Πριν από το γεγονός, ήταν μία από τις πιο ευχάριστες πόλεις της περιοχής για τις καλοκαιρινές διακοπές των Ιαπώνων, δίπλα στη θάλασσα.
Τώρα όμως είναι ένα περίεργο μέρος. Η μία πλευρά της πόλης έχει κηρυχθεί ως ασφαλής για κατοίκηση. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια «νεκρή ζώνη», η περιοχή που έχει εκκενωθεί σε ακτίνα 20 χλμ γύρω από τους αντιδραστήρες. Εκεί μπορεί κανείς να δει τα ερειπωμένα σπίτια και δρόμους, πέρα από τη γραμμή της αστυνομίας που τη χωρίζει από την υπόλοιπη περιοχή.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν γνωρίζει πότε θα είναι αρκετά ασφαλής η περιοχή για τους κατοίκους να επιστρέψουν, ενώ ειδικοί πιστεύουν ότι χρειάζονται αρκετές δεκαετίες τουλάχιστον. Το τοπικό νοσοκομείο έχει αγοράσει ένα ακτινογράφο ραδιενέργειας, κόστους 4 εκατ. δολαρίων περίπου, για αυτό το λόγο. «Θα γνωρίζουμε τι προβλήματα ενδεχομένως έχει προκαλέσει η ραδιενέργεια στην υγεία των ανθρώπων, σε δέκα χρόνια από τώρα», αναφέρει ένας γιατρός.
Η Ίτο Τομόμι ήταν έγκυος όταν χτύπησε η πυρηνική καταστροφή και ένα ραδιενεργό σύννεφο διαχύθηκε στην ατμόσφαιρα. Εγκατέλειψε το σπίτι της τότε, και τώρα είναι μια «πυρηνική πρόσφυγας», που ζει σε λυόμενο κτίριο στα περίχωρα της πόλης μαζί με το έξι μηνών γιο της και το σύζυγό της. «Προσέχουμε πολύ τι τρώμε», αναφέρει στο Sky News. «Δεν αγοράζουμε τίποτε που προέρχεται από τη Φουκουσίμα διότι δεν θέλουμε να βάλουμε ραδιενέργεια μέσα στο σώμα μας». Όπως όλοι στην Ιαπωνία, η κ. Τομόμι γνωρίζει ότι το ραδιενεργό κάσσιο έχει ήδη βρεθεί στο ρύζι, το κρέας και ακόμη σε παιδικές τροφές στη Φουκουσίμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου