16/8/11

Στο ράφι 200.000 ακίνητα

Σοβαρός κίνδυνος να μείνουν στα αζήτητα...
χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να πουληθούν, ελλοχεύει για 150.000-200.000 νεόδμητα ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα,  που δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με βάση τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρη Καψιμάλη, αυτός είναι ο αριθμός των καινούργιων ακινήτων που κατασκευάστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσής τους, με οικοδομική άδεια μετά την 28η Απριλίου, αλλά έχουν αυθαιρεσίες ή πολεοδομικές υπερβάσεις που δε θα μπορέσουν να... τακτοποιηθούν.


Την ίδια στιγμή, ως μέτρο-«ανάσα» για την κτηματαγορά και απονομή δικαιοσύνης για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι φορέων του χώρου την αναστολή -και μάλιστα αναδρομική- εφαρμογής του «πόθεν έσχες», από 17 Δεκεμβρίου του 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, για την απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση) όλων των ακινήτων. Οπως υποστηρίζουν, το μέτρο θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την εξοχική κατοικία, η οποία βρέθηκε σε τέλμα λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα περίπου 150.000 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα να... περιμένουν αγοραστή.




«Ολα στη ρύθμιση»
«Φωτιές» άναψε σε πολλούς εργολάβους το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Σημείο τριβής είναι η μη δυνατότητα τακτοποίησης των ακινήτων με πολεοδομικές αυθαιρεσίες, τα οποία ανεγείρονται με οικοδομική άδεια μετά τις 28 Απριλίου 2010. Οι εργολάβοι ζητούν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση όλα τα κτίσματα με οικοδομική άδεια μέχρι την ψήφιση του νόμου, διότι, διαφορετικά, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα βρεθούν στα αζήτητα και πολλές κατασκευαστικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας.
«Καλώς ή κακώς, όλα τα ακίνητα έχουν κάποιον αυθαίρετο χώρο. Αν, λοιπόν, θα μπορούν να νομιμοποιηθούν μόνον αυτά με οικοδομική άδεια μέχρι τις 28 Απριλίου 2010, περίπου 150.000 - 200.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα δε θα έχουν τη δυνατότητα να πουληθούν. Αλλωστε, όπως ορίζει το σχέδιο νόμου, στο εξής θα μπορεί να γίνει συμβόλαιο μεταβίβασης μόνο για τα ακίνητα που υπογράφει μηχανικός ότι είναι απολύτως νόμιμα.


Ομως, ποιος μηχανικός θα υπογράψει για ένα ακίνητο που έχει αυθαιρεσίες και θα κινδυνεύσει να πάει φυλακή; Αρα, πολλά ακίνητα δε θα πουληθούν, κατά συνέπεια οι εργολάβοι δε θα έχουν χρήματα για να προχωρήσουν σε νέες κατασκευές κι έτσι δε θα μπορούν να βρουν δουλειά περίπου ένα εκατομμύριο απασχολούμενοι στο χώρο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί θέλουν να αφήσουν σε εκκρεμότητα κι άλλες πολεοδομικές παρανομίες», τόνισε ο κ. Καψιμάλης.