Αφορμή για μια από τις σκληρότερες κοινοβουλευτικές κόντρες των τελευταίων μηνών πυροδότησε η ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για την τροπολογία που ρυθμίζει την τοποθέτηση των διαθεσίμων του Δημοσίου στις τράπεζες.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση τόσο για την διαδικασία της τροπολογίας χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές να επιβάλλονται διατάξεις με αναδρομική ισχύ 14ετίας, όσο και για το περιεχόμενο καθώς όπως είπε χρησιμοποιούνται τα διαθέσιμα του Δημοσίου για να στηριχθούν μεγαλομέτοχοι τραπεζών.
Η ειδική αναφορά του κ. Τσίπρα στην περίπτωση της Proton Bank, την οποία χαρακτήρισε φαλιρημένη προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο Αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τους καταθέτες ότι εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι «το ασφαλέστερο της Ευρώπης», της Proton συμπεριλαμβανομένης.
Αναφερόμενος δε στο ενδιαφέρον της Τραπεζας Αττικης να διερευνήσει συγχώνευση της με τηνProton δήλωσε ότι εκτιμά πως η συγχώνευση θα διενεργηθεί με πραγματικά συμφέροντες όρους για τους μετόχους της Αττικής.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «Είναι δυνατόν το ελληνικό Δημόσιο να θεωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι υπάρχει νομίμως λειτουργούσα τράπεζα που δεν είναι φερέγγυα και πως γι’ αυτό το λόγο δεν επιλέγει να καταθέσει τα διαθέσιμά του σ’ αυτήν; Όλες είναι φερέγγυες γιατί στηρίζονται από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη, έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια απ’ το 2008 με 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, με προνομιακές μετοχές, ομόλογα και εγγυήσεις που διατίθενται στην ΕΚΤ. Το ελληνικό δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας αυτής.
Από το 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, έχει ορίσει επίτροπό του στην τράπεζα αυτή, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες και παραμένει έκτοτε ο ίδιος. Το δημόσιο έχει στρατηγικά συμφέροντα, γιατί έχει επενδύσει χρήματα και έχει θεσμικά συμφέροντα στο όνομα της ευστάθειας του συστήματος, όπως επίσης υπάρχουν και καταθέτες τους οποίους κοιτάζουμε στα μάτια και ξέρουν ότι είναι ασφαλείς, το νοιώθουν, το βλέπουν μέσα απ’ τις πρακτικές μας».
www.euro2day.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου