Χαμηλά χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τα επίπεδα της γρίπης που καταγράφονται φέτος στην Ελλάδα, αλλά τους προβληματίζει το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά γρίπης που οφείλονται σε υποτύπους Α, αλλά και Β, οι οποίοι δείχνουν να βρίσκονται στην αρχή μιας μορφής μετάλλαξης. Μία από τις γενετικές και αντιγονικές μετακινήσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, η οποία αποτελεί υπότυπο του στελέχους Β της γρίπης και ονομάζεται «Γιαμαγκάτα», έχει ήδη αναγνωριστεί στις ΗΠΑ, αλλά εκτιμάται ότι έχει περάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αποκλείεται και η χώρα μας.
Το κύριο χαρακτηριστικό του «Γιαμαγκάτα» είναι ότι η γρίπη που προκαλεί δείχνει να υποχωρεί σε 3-4 ημέρες, αλλά όταν ο ασθενής θεωρεί ότι έχει περάσει η ίωση, η γρίπη επιστρέφει και τότε εγκυμονεί κινδύνους για επιπλοκές.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσκεψη σε γιατρό, εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν και είναι έντονα, και τονίζουν ότι το υπάρχον εμβόλιο αποτελεί ασφαλή τρόπο προφύλαξης, παρότι δεν προστατεύει 100% από τα στελέχη της γρίπης. Μάλιστα, τονίζουν ότι του χρόνου το νέο εμβόλιο θα παρέχει προστασία και από τους νέους υποτύπους των ιών Α και Β, που δείχνουν να αυξάνονται μέσα στον πληθυσμό.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, από τους οποίους οι 13 συνέβησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, 72 ασθενείς χρειάστηκε φέτος να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν φθάσει τους 355 και οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης ήταν πολύ περισσότεροι καθώς συνολικά 149 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνει ότι δύο είναι τα κύρια στελέχη του ιού της γρίπης, ο Α και ο Β. Θετικό χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το γεγονός ότι τα περιστατικά γρίπης στην Ελλάδα είναι μοιρασμένα και αφορούν κατά 50% στα στελέχη Α και Β, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου είναι πολύ πιο συχνή (ποσοστό 95%) η βαριά μορφή της γρίπης (τύπου Α). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% από τους 17 θανάτους που έχουν καταγραφεί φέτος στη χώρα μας, οφείλονταν σε επιπλοκές που προκάλεσαν υπότυποι του στελέχους Α.
Συμπτώματα και οδηγίες αντιμετώπισης
Στην ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας από τους επιστήμονες, τονίστηκε ότι η γρίπη είναι μια αυτοϊώμενη λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, όπως χρόνιους ασθενείς, παιδιά αλλά και ηλικιωμένους.
Τα συμπτώματα της γρίπης δεν διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος, με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πυρετό και τις μυαλγίες. Τα συμπτώματα διαρκούς 3- 5 ημέρες και συνήθως υποχωρούν σταδιακά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η έντασή τους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες παρότι το τεστ που γίνεται για την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για στέλεχος της γρίπης, αργεί.
Οι ειδικοί συνιστούν ανάπαυση στο σπίτι, λήψη υγρών, αντιπυρετικών, αποσυμφορητικών και αναλγητικών φαρμάκων. Είναι λάθος η χρήση των αντιβιοτικών, ενώ ειδικά αντιικά φάρμακα για τη γρίπη θα πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από παρότρυνση και συνταγή γιατρού.
Παράλληλα, τονίζουν ότι υπάρχει πρόληψη για τους ιούς της γρίπης, μέσω του εμβολιασμού, της ολοκληρωμένης διατροφής και της καλής υγιεινής.
πηγη:24h
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου