8/8/12

Καζάνι που βράζει η Θράκη για τους μετανάστες

Εκνευρισμός και ανησυχία επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή τις εξελίξεις που θέλουν τη Θράκη να επιβαρύνεται επιπλέον με δύο κέντρα κράτησης ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Νίκος Δένδιας διαβεβαιώνει πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργηση των σχολών.

Για τον λόγο αυτό εχθές το απόγευμα διοργανώθηκε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη προκειμένου να δείξουν οι κάτοικοι της Θράκης την αντίθεση τους σε όλα αυτά που επρόκειτο να γίνουν στο τόπο μας.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν από την Πολιτεία την άμεση ανάκληση της απόφασης. Τόνισαν την ανάγκη να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών και υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των σχολών που -μεταξύ άλλων- τονώνουν την τοπική οικονομία.

Εκπρόσωποι όλων των τοπικών θεσμικών φορέων της Θράκης, που αποτελούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, θα συναντηθούν το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του το επίμαχο ζήτημα της μεταφοράς των παράνομων μεταναστών στην Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο.

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Δημοσίας Τάξης Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, με αφορμή την απόφαση του υπουργού για μεταφορά παράνομων μεταναστών στις σχολές των δόκιμων αστυφυλάκων της Ξάνθης, του Διδυμοτείχου και της Κομοτηνής.

«Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας θέλει να μετατρέψει το αθηναϊκό πρόβλημα της μετανάστευσης σε θρακιώτικο πρόβλημα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και νέα συγκέντρωση για το θέμα σήμερα Τετάρτη στην Κομοτηνή. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον κ. Δένδια αναξιόπιστο, καθώς όπως είπε, δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για πόσο διάστημα θα λειτουργούν ως κέντρα κράτησης οι σχολές.

«Ζήτημα εθνικής επιβίωσης» χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας το μεταναστευτικό, σε συνάντησή του με φορείς της Θράκης, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή τη μεταφορά μεταναστών σε σχολές αστυφυλάκων της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι προσωρινή και πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά του υπουργείου να καταργήσει τις αστυνομικές σχολές.

«Οι Αστυνομικές σχολές», τόνισε, «αποτελούν νομική και πραγματική περιουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν είμαι εγώ αυτός o οποίος θα τις στερήσει από αυτήν».

Στον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης κατέθεσαν αναφορά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Αστυνομικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με αφορμή τη μεταφορά λαθρομεταναστών στις Σχολές Αστυφυλάκων της Θράκης.
Στην αναφορά οι αστυνομικοί εκφράζουν τους προβληματισμούς του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Οι σχολές ιδρύθηκαν για να φιλοξενήσουν αποκλειστικά στους κοιτώνες δόκιμους-μαθητές και όχι για να φυλάσσονται λαθρομετανάστες. Οι εγκαταστάσεις δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις απαιτούμενες προδιαγραφές για φύλαξη καθώς και πολλά παράθυρα υπάρχουν και οι εξωτερικές περιφράξεις είναι διαμορφωμένες για φιλοξενία σπουδαστών και όχι για φύλαξη.

Αναρωτιούνται οι αστυνομικοί σε περίπτωση αυτοτραυματισμού ή απόδρασης ή κάποιου λαθρομετανάστη ή ακόμη και εξέγερσης, ποιος θα φέρει την ευθύνη, όταν οι χώροι αυτοί δεν έχουν εξ αρχής τα απαιτούμενα εχέγγυα ασφάλειας.

Οι αστυνομικοί καλούν τον Εισαγγελέα ως ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό να παρέμβει άμεσα στα διαδραματιζόμενα.
πηγη:prothema

Αντιδράσεις: