7/8/11

Παγκόσμιο νόμισμα ζητά η Κίνα

Διασφαλίσεις ζητά το Πεκίνο, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. 


Η Κίνα, που έχει στην κατοχή της 1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να δώσει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, ενώ πρότεινε την υιοθέτηση ενός "νέου σταθερού και ασφαλούς αποθεματικού νομίσματος, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταστροφής, εξαιτίας μιας και μόνο χώρας"

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας, φέρεται να δήλωσε πως: «Η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί από τις ΗΠΑ να δώσουν λύση στο δομικό πρόβλημα χρέους και να διαβεβαιώσουν ότι τα χρεόγραφα που η Κίνα κατέχει σε δολάρια είναι ασφαλή».
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε: «Χρειάζεται διεθνής εποπτεία για το ζήτημα του δολαρίου και ένα νέο, σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μπορεί να είναι μια επιλογή για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή εξαιτίας μιας και μόνο χώρας, όποια κι αν είναι αυτή».

Υποβάθμιση των ΗΠΑ
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's υποβάθμισε τα ξημερώματα την αξιολόγησή του για το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από AAA σε ΑΑ+ Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η χώρα χάνει την αξιολόγηση AAA από τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor's.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγορεί τον οίκο S&P ότι έκανε "λάθος" στους υπολογισμούς βάσει των οποίων υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας. Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα (Fed) και ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα σε οδηγία τους υποστηρίζουν πως η υποβάθμιση από τον οίκο S&P δεν επηρεάζει τα αμερικανικά ομόλογα.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία «θα τα καταφέρει», παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι θα βυθιστεί σε μια δεύτερη κατά σειρά κρίση. «Εύχομαι οι Αμερικανοί και οι εταίροι μας στο εξωτερικό να συνειδητοποιήσουν το εξής: πρώτον, θα τα καταφέρουμε, και δεύτερον, τα πράγματα θα βελτιωθούν» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και ζήτησε «ακόμα ισχυρότερη ανάπτυξη, ώστε να προστεθούν νέες θέσεις εργασίας», υποσχόμενος ότι «στην ισχυρότερη οικονομία θα φθάσουμε όλοι μαζί».

Δηλώσεις μετά την υποβάθμιση
"Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης και όπως ξεκάθαρα φάνηκε η πρόσφατη συμφωνία [δεν είναι επαρκής" δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού της Ινδίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη της Ινδίας δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση των ΗΠΑ, πέραν των προσωρινών επιπτώσεων από την αναταραχή των αγορών.
"Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard&Poor’s μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των Φιλιππίνων.

"Αν οι ΗΠΑ δεν ασχοληθούν με τα θεμελιώδη ζητήματά τους, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε μπει σε μία εποχή λιγότερο προβλέψιμων και σταθερών αγορών" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σέζαρ Πουρισίμα. Ο ίδιος τόνισε ότι η αμερικανική υποβάθμιση είναι πιθανό ακόμη και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.
Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα.

"Η Γαλλία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας", διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αντέδρασε μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
Σε ηπιότερους τόνους ήταν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας, που ζήτησαν να υπάρξει ήρεμη αντίδραση στην υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Το δολάριο χάνει έδαφος
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους επενδυτών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων και η οποία έχει ρόλο συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει σε έκθεσή της -με ημερομηνία 3 Αυγούστου, δηλαδή την επομένη της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ- ότι η ιδιότητα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα «δείχνει να χάνει έδαφος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η μερίδα που κατέχει το δολάριο στην «πίτα» των παγκόσμιων αποθεματικών σε νομίσματα έχει πέσει στο 60,7% στα τέλη Μαρτίου, έναντι του 72,2% που βρισκόταν το 2001.
Οι οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι το δολάριο παραμένει ψηλά, καθώς αποτελεί «τη λιγότερο κακή επιλογή» μεταξύ των νομισμάτων και επισημαίνουν ότι αυτό δεν προμηνύει λαμπρό μέλλον για το δολάριο.

Οικονομίες σε...νευρικό κλονισμό
Στο μεταξύ, τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες μετά την μεγάλη κρίση που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια με την πτώχευση της Lehman Brothers συμπλήρωσαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία αλλά και της αναιμικής διεθνούς ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, η "βουτιά" των αγορών έφερε διαδοχικές επικοινωνίες των Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι και Κάμερον. Η Ιταλία προανήγγειλε έκτακτη σύνοδο υπουργών Οικονομικών της G7, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ζητά ενίσχυση του EFSF.

Συγκεκριμένα ο Όλι Ρεν σε συνέντευξη τύπου, υποστήριξε την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης νέων εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης, «η οποία πλέον παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις». Ο Φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την πίεση των αγορών στις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται διάσωση ενώ επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Επαφές για την αντιμετώπιση
Η "βουτιά" στις αγορές, ανάγκασε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αντίστοιχα."Ολοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Ο Καβαλιέρε μάλιστα, ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της G7 και μίλησε επιπλέον για σαρωτικές αλλαγές στην ιταλική οικονομία με σκοπό τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013.

Δυο εικοσιτετράωρα πριν, είχαν προηγηθεί οι επιστολές του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους αρχηγούς κρατών της Ευρωζώνης, ο οποίος χτυπούσε το καμπανάκι ζητώντας τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης των αποφάσεων που λήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Σε απάντησή του στην επιστολή Μπαρόζο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εφόσον οι αποφάσεις εφαρμοστούν έγκαιρα θα υπάρξει ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς επανέφερε το θέμα των ευρω-ομολόγων και δήλωσε πως: "η ευρωζώνη χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και ταχύτητα στις αποφάσεις".

"Ελεύθερη πτώση" για τα Χρηματιστήρια
Αρνητικό ήταν το άνοιγμα για τη Νέα Υόρκη που ανέκαμψε αργότερα. Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επενδυτές από την έλλειψη σχεδίων από την ηγεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το Λονδίνο έκλεισε στις 5.246,99 μονάδες με τον FTSE να καταγράφει πτώση 2,78%. Πλήγματα δέχτηκαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα με την Royal Bank of Scotland να υποχωρεί 6,9% μετά την ανακοίνωση των ζημιών του δεύτερου τριμήνου οι οποίες προσέγγισαν τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω διαγραφής ελληνικού χρέους και των ιρλανδικών καταναλωτικών δανείων.

Καθοδική ήταν και η πορεία του DAX στη Φρανκφούρτη που έκλεισε στις 6.236,16 μονάδες με πτώση 2,87%, ενώ μικρότερη από τις προηγούμενες 10 ημέρες ήταν η πτώση στο Παρίσι όπου ο CAC40 διαμορφώθηκε στις 3.278,56 μονάδες έχοντας υποχωρήσει 1,28%, αν και πάλι βρίσκεται σε χαμηλό δύο ετών.

Πτώση 2,20% είχε στη Ζυρίχη ο SMI που διαμορφώθηκε στις 5.172,06 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst300 που καταγράφει τις κορυφαίες μετοχές υποχώρησε κατά 1,7% στις 976,10 μονάδες, το χαμηλότερο των τελευταίων 13 μηνών. Μέσα στην εβδομάδα η πτώση ήταν 9,8%, υποχώρηση που έχει να καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008 στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οριακές απώλειες υπήρξαν και στον Standard and Poor's 500 που υποχώρησε 0,06% στις 1.199,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, υποχώρησε 0,94% στις 2.532,41 μονάδες.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές: "οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά την έλλειψη σχεδίου από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για την Ισπανία και την Ιταλία –που πιέζονται από τις αγορές τις τελευταίες ημέρες".



http://xnewscom.blogspot.com