Η κινητήριος δύναμη του κλιματικού συστήματος της Γης είναι ο ήλιος. Το ηλιακό φώς θερμαίνει τον κόσμο μας. Η δύναμη των ηλιαχτίδων μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης δίνουν ζωή στα φυτά και τα αναπτύσσουν.
Το φως του ήλιου μεταδίδει θερμότητα, η οποία αναπτύσσει την θερμοκρασία του αέρα με αποτέλεσμα την εξάτμιση και τη συγκέντρωση των υδρατμών στον ουρανό όπου με τη μορφή των σύννεφων έχουμε το φαινόμενο της βροχής.
Με λίγα λόγια ο Ήλιος οδηγεί σχεδόν κάθε πτυχή του κλιματικού συστήματος της γης μας και καθιστά δυνατή τη ζωή, όπως την γνωρίζουμε.
Η τροχιά της Γης και ο προσανατολισμός της ως προς τον Ήλιο αλλάζει σε διαστήματα αρκετών χιλιάδων ετών. Με τη σειρά τους αυτές οι αλλαγές ‘του μηχανισμού της τροχιάς’ ασκούν απότομες κλιματικές αλλαγές, λόγω της μείωσης της ποσότητας των ηλιακών ακτινών που φθάνουν στη Γη.
Έτσι, καθώς αλλάζει η θέση της Γης οι ακτίνες του ήλιου ωθούν σε μια νέα κλιματική διαδικασία.
Σύμφωνα με τα μοντέλα των επιστημόνων η τροχιά της Γης και ο προσανατολισμός της ως προς τον Ήλιο δείχνουν ότι ο κόσμος μας θα πρέπει τώρα να έχει αρχίσει να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ψύξης- ίσως στην επόμενη εποχή των παγετώνων.
Άλλες σημαντικές δυνάμεις που επηρεάζουν το κλιματικό σύστημα της Γης, είναι, τόσο τα μεταβλητά στοιχεία, όπως είναι τα σύννεφα, τα αερομεταφερόμενα σωματίδια όσο και η φωτεινότητα της επιφάνειας της γης.
Κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά, έχει την ικανότητα να υπερβαίνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να προκαλέσει ψύξη.
Για παράδειγμα, η αυξημένη νέφωση δίνει περισσότερη σκιά στην επιφάνεια, καθώς αντανακλάται το φως του ήλιο στο διάστημα. Τα αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια (ή αερολύματα) αντανακλούν το φως του ήλιου στο διάστημα με αποτέλεσμα να ψύχεται η επιφάνεια της γης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές ηφαιστειακές εκρήξεις ( όπως αυτή του όρους Πινατούμπο, το 1992) έχουν τη δυνατότητα να εκλύσουν μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων που καθώς απλώνονται στην ατμόσφαιρα, μειώνουν το φως του ήλιου. με αποτέλεσμα την δημιουργία ψυχρού κλίματος στην επιφάνεια της Γης.
Ομοίως, η αύξηση των επιφανειών υψηλής αντανάκλασης, όπως είναι τα στρώματα πάγου, εξαποστέλλουν μεγαλύτερα ποσά ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα της γης.
ΔΕΚΑΔΕΣ καθηγητές ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ με τις ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ
Κατάλογος των επιστημόνων που προειδοποιούν για παγετώνες:
1. Don Easterbrook, Professor Emeritus, Dept. of Geology, Western Washington University.
2. Syun Akasofu, Professor of Geophysics, Emeritus, University of Alaska
3. Prof. Mojib Latif, Professor, Kiel University, Germany
4. Dr. Noel Keenlyside from the Leibniz Institute of Marine Sciences at Kiel University
5 - 6. Professor Anastasios Tsonis, Head of Atmospheric Sciences Group University of Wisconsin, and Dr. Kyle Swanson of the University of Wisconsin-Milwaukee
7. William M Gray, Professor Emeritus, Dept of Atmospheric Sciences, Colorado State University
8. Henrik Svensmark , Professor DTU, Copenhagen.
9. Jarl R. Ahlbeck, D.Sc., AboAkademi University, Finland
10. Dr. Alexander Frolov, Head of Russia’s state meteorological service Rosgidromet and
Dr. Tishkov, deputy head of the Geography Institute at Russian Academy of Science.
11. Mike Lockwood, Professor of Space Environmental Physics, University of Reading, UK.
12. Dr. Oleg Pokrovsky, Voeikov Main Geophysical Observatory.
13. Girma Orssengo, b.Tech, MASc, PhD
14. Nicola Scafetta, PhD.
15. Dr William Livingston, astronomer & solar physicist; and 16. Dr Matthew Penn – astronomer & solar physicist
17. Joe d’Aleo – Executive Director of Certified Consultant Meteorologists.
18. Harry van Loon, Emeritus at NCAR and CORA.
19. Roland Madden, Senior scientist at NOAA, Deputy Head of Climate analysis.
20. Dave Melita, Head Meteorologist at Melita Weather Associates.
21. William M Gray, Professor Emeritus, Dept of Atmospheric Sciences, Colorado State University
22. Dr. David Archibald, Australia, environmental scientist.
23. Dr Habibullo Abdussamatov, Head of Space Research, Lab of Pulkov Observatory.
24. Dr Fred Goldberg, Swedish climate expert.
25. Dr. George Kukla, a member of the Czechoslovakian Academy of Sciences and a pioneer in the field of astronomical forcing.
26. Peter Clark, Professor of Geosciences at OSU
27. James Overland, NOAA.
28. Dr. Theodore Landscheidt.
29. Matt Vooro, P. Eng.
30. Girma Orssengo, PhD
31. Thomas Gobig, Meteorologist, Meteo Media weather service.
32. Piers Corbyn, Astrophysicist.
33. Dr. Karsten Brandt, Director of Donner Wetter Weather Service.
Τους Ευρωπαίους τους περιμένουν φοβερές παγωνιές τον ερχόμενο χειμώνα,- προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες.
Πριν μόλις μία εβδομάδα οι κάτοικοι της Βρετανίας και της Γαλλίας λούζονταν από τις ακτίνες του πυρωμένου φωτός του Ήλιου.
Τις πρώτες μέρες Οκτωβρίου η θερμοκρασία πλησίαζε τους 30 βαθμούς πάνω από το μηδέν, ενώ τώρα πέφτει απότομα προς τα κάτω.
Στη βόρεια Σκωτία πριν μερικές μέρες έπεσε χιόνι. Κάτι περισσότερο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά των Βρετανών μετεωρολόγων, ο ερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ κρύος.
Οι μετεωρολόγοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους πάνω στη βάση της ανάλυσης μερικών παραγόντων μαζί, και πρώτ’ απ’ όλα των αλλαγών της θερμοκρασίας και της έντασης των ρευμάτων στον Ατλαντικό.
Οι μετεωρολόγοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους πάνω στη βάση της ανάλυσης μερικών παραγόντων μαζί, και πρώτ’ απ’ όλα των αλλαγών της θερμοκρασίας και της έντασης των ρευμάτων στον Ατλαντικό.
Εκτός απ’ αυτό, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, για τον ασυνήθιστο καιρό φταίει ο Ήλιος. Ο αστέρας αυτός είναι αρκετά σταθερός, κάτι που εξασφαλίζει τη δυνατότητα ζωής στη Γη, αλλά η δραστηριότητά του αλλάζει περιοδικά,- εξήγησε ο
Σεργκέι Μπογκατσόφ, επιστήμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Φυσικής.
Σεργκέι Μπογκατσόφ, επιστήμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Φυσικής.
- «Ο Ήλιος μεταβιβάζεται από την κατάσταση υψηλής δραστηριότητας σε κατάσταση χαμηλής δραστηριότητας. Υπάρχει ένας βασικός κύκλος 11 ετών, δηλαδή, κάθε έντεκα χρόνια, γίνεται περισσότερο ή λιγότερο ενεργός. Υπάρχουν επίσης και κύκλοι πιο γενικού χαρακτήρα που διαρκούν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια. Όταν τα χαμηλότερα επίπεδα συγκλίνουν σε ένα σημείο, τότε ο Ήλιος μπορεί να βυθιστεί σε κατάσταση κατάθλιψης.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι γνωστές από την ιστορία. Η τελευταία συνέβηκε στον 17-18 αιώνα, όταν η ενεργητικότητα του ΄Ηλιου είχε κατασταλεί για 100 σχεδόν χρόνια.
Στη Γη το φαινόμενο αυτό συνέπεσε με την λεγόμενη μικρή εποχή των πάγων, που συνοδευόταν από ανομβρίες, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και της αγροτικής παραγωγής.
Στη Γη το φαινόμενο αυτό συνέπεσε με την λεγόμενη μικρή εποχή των πάγων, που συνοδευόταν από ανομβρίες, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και της αγροτικής παραγωγής.
Τον τελευταίο καιρό, όπως λένε οι ειδικοί, ο Ήλιος, ευρισκόμενος στη φάση μικρής δραστηριότητας του 11χρονου κύκλου του, εκπέμπει λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας να εμφανίζονται διάφορες ανωμαλίες.
Οι μάζες κρύου αέρα π.χ. μετακινούνται προς την Αρκτική, προκαλώντας τη συρρίκνωση του βόρειου μέρους του Ατλαντικού ωκεανού και τη πτώση των ημερήσιων θερμοκρασιών στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, αργά το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το γεγονός αυτό, κατά τη γνώμη μιάς σειράς επιστημόνων, δείχνει ότι η Ευρώπη μπαίνει ξανά στη μικρή εποχή των πάγων. Με το τόσο ριζοσπαστικό συμπέρασμα δεν συμφωνεί ο Ρώσος επιστήμονας Σεργκέι Μπογκατσόφ.
- «Τη παρούσα στιγμή ο Ήλιος δεν βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση. Σήμερα παρατηρούμε την έξοδο του ΄Ηλιου από την κατάσταση ελάχιστης δραστηριότητας και την μετάβασή του σε όλο και πιο ενεργό φάση, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τον ΄Ηλιο στο επίπεδο μεγαλύτερης δραστηριότητας στο τέλος του 2012 – αρχές του 2013.
Ώς την οριστική αλλαγή της «ηλιακής διάθεσης» θα έχουμε ακόμα ένα έτος.
Στα πρόθυρα, πάντως, του φετινού χειμώνα οι κλιματολόγοι αποφάσισαν να μοιραστούν τα προγνωστικά τους με την κυβέρνηση της χώρας ώστε το χιόνι τον Οκτώβριο να μην γίνει για αυτή καμιά έκπληξη»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος ειδικός Σεργκέι Μπογκατσόφ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου