24/10/11

Με χρεωκοπία της Ελλάδας απειλεί τις τράπεζες η ΕΕ

Τελεσίγραφο στις τράπεζες στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε περίπτωση που αυτές αρνηθούν να αποδεχθούν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph το οποίο επικαλείται δηλώσεις διπλωματούχου της Ε.Ε., η κίνηση αυτή από τα μέλη της Ευρωζώνης, που έχουν και τη στήριξη του ΔΝΤ, γίνεται μετά από επίσημο report που καταδεικνύει ότι υπό το δυσμενές σενάριο, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 450 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Telegraph, ο Βιτόριο Γκρίλι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ταξίδεψε στη Ρώμη προκειμένου να παρουσιάσει στο IIF το πρόγραμμα αναγκαστικής συμμετοχής των τραπεζών στο PSI.

«Το μόνο εθελοντικό στοιχεία για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα haircut 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με credit event η χρεοκοπία», φέρεται να δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωματούχος.

Όπως σημειώνει η Τelegraph, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στη στάση των Βρυξελλών, ενώ έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις με συνέπεια μια χρηματοοικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτή του 2008.

ΠΗΓΗ: voria.gr