24/10/11

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Eίναι η ώρα της Ευρώπης για αποφάσεις

Toυς πέντε άξονες με τους οποίους προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο της Κυριακής επανέλαβε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το Σάββατο.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητά είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια.

Επιπλέον, ελάφρυνση του βάρους του χρέους, ενώ η όποια ρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τέλος, όλες οι αποφάσεις πρέπει να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και ότι τώρα πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, γιατί κάθε μέρα που περνά οι πολίτες της Ευρώπης χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ πλήττεται η οικονομική, πολιτική και κοινωνική συνοχή.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, η συνάντηση του πρωθυπουργού έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσία του ιδίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε στον πρωθυπουργό ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν αναλυτικά για τις συζητήσεις που γίνονται στο Eurogroup, και τη λειτουργίας της task force στην Ελλάδα και για την τεχνική βοήθεια που παρέχει.

Συζήτησαν τέλος για την απόφαση να μειωθεί η εθνική συμμετοχή στα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.