26/10/11

15 λεπτά άσκηση την ημέρα χαρίζουν 3 χρόνια ζωής.

Μόλις 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 3 χρόνια και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%, αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».


Την ίδια στιγμή, μελέτη που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM) υποδηλώνει πως όσοι διάγουν αποκλειστικά καθιστική ζωή - βλέποντας λ.χ. έξι ώρες τηλεόραση την ημέρα - χάνουν 5 χρόνια από τη ζωή τους.


Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Βρετανίας αναθεώρησαν προσφάτως τις συστάσεις τους για την φυσική δραστηριότητα, συνιστώντας στους ενήλικες αντί για 30 λεπτά περπάτημα ή άλλη άσκηση τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, να γυμνάζονται 150 λεπτά την εβδομάδα.


Αυτό σημαίνει πως μπορεί κανείς να γυμνάζεται επί 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα, ή να επιλέξει 30 λεπτά άσκηση 3 φορές την εβδομάδα.








Οι ειδικοί λένε πως παρότι το μέγιστο όφελος παρέχεται από την καθημερινή φυσική δραστηριότητα επί τουλάχιστον 30 λεπτά, τα 15 λεπτά την ημέρα είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, ιδίως για όσους έως τώρα μετά βίας σηκώνονται από τις καρέκλες τους.

Η μελέτη του Lancet, βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 400.000 εθελοντές από την Ταϊβάν. Όπως έδειξε, 15 λεπτά την ημέρα (ή 90 λεπτά την εβδομάδα) ήπιας γυμναστικής (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα) μπορεί να προσθέσει 3 χρόνια στη ζωή.
Επιπλέον, όσοι αρχίζουν με αυτά τα 15 λεπτά, αρχίζουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται τα οφέλη που τους παρέχει και έτσι σταδιακά αυξάνουν τη διάρκεια της άσκησής τους.
Κάθε πρόσθετα 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα, μείωναν κατά 4% επιπλέον τη θνησιμότητα, πρόσθεσαν οι επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Μελέτης της Υγείας της Ταϊβάν και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κίνας που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής διεξήχθη στην Αυστραλία και έδειξε πως όσο πιο καθιστική είναι η ζωή ενός ατόμου, τόσο λιγότερο ζει.





Πηγή