26/10/11

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ 10.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Άνεργοινέοι αγρότεςπτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής,νέοι έως 35 ετών αλλά και επαγγελματίες αγρότες, μπορούν από σήμερα έως τις 18 Νοεμβρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου...
να μισθώσουν έναντι συμβολικού τιμήματος, αγροτική γη που ξεκίνησε να διαθέτει τουπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις-φιλέτα για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων. Υπολογίζεται ότι οι προς αξιοποίηση εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων η κάθε μια, ανέρχονται σε περίπου 580.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τα πρώτα 833 αγροτεμάχια θα διατεθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας και είναι συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Το αντίτιμο θα είναι 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία).

Μάλιστα προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση , σύμφωνα με την οποία όσα λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων τροφίμων που περιλαμβάνονται στο <> της οικείας περιφέρειας με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. 
    
Ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια για προϊόντα του καλαθιού και 50 μόρια για εκτός. Οι νέοι αγρότες έως 35 ετών θα λαμβάνουν 100 μόρια, οι νέοι έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο γεωτεχνικής σχολής 200 μόρια, οι άνεργοι και νέοι έως 35 ετών 180 μόρια, οι επαγγελματίες αγρότες 60 μόρια και οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν 50 μόρια. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα (π.χ. συνεταιρισμοί) εκείνο με περισσότερα μέλη. 

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την μοριοδότησή τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα νέα τεμάχια θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη. 

Η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια πενταετία. Η διάρκεια της μίσθωσης για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών. 
   
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου, σημείωσε πως σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα και εντός του επομένου δεκαημέρου τα σχέδια νόμου για την πολιτική γης και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Σε ότι αφορά στις προτάσεις της ΕΕ για την νέα ΚΑΠ, έκανε λόγο για μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται, όπως εκτιμά στο πρώτο εξάμηνο του 2013.






http://fimotro.blogspot.com/2011/10/10000_25.html