Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επτά ερευνητές από 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος (Yuri Grigoriev, Olle Johansson, Lloyd Morgan, Elihu Richter, Cindy Sage Αδαμαντία Φραγκοπούλου, Λουκάς Μαργαρίτης),κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για επιτακτική ανάγκη μείωσης των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, βάση τελευταίων αποτελεσμάτων επιστημονικών μελετών.
Οι επιστήμονες συνιστούν συγκεκριμένα όρια έκθεσης για τις διάφορες συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χρησιμοποιεί η ασύρματη τεχνολογία, καθώς και για τα μαγνητικά πεδία υπέρ-χαμηλών συχνοτήτων που δημιουργούνται από τη διανομή και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Η επιστημονική αυτή ανακοίνωση έχει ήδη δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Reviews on Environmental Health (2010; 25: 307-317).
Η μελέτη διαπιστώνει πως η συνδυασμένη επίδραση των κινητών τηλεφώνων, των ασύρματων τηλεφώνων, των κεραιοσυστημάτωνκινητής τηλεφωνίας, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκπομπής, των συστημάτωνWI-FI και blue toothασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο, των συσκευών παρακολούθησης βρεφών και πληθώρας άλλων ασύρματων συσκευών, βάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε καθημερινό κίνδυνο νευρολογικών και συμπεριφορικών επιπτώσεων μέχρι και κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου, νευρολογικές ασθένειες και αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.
Επίσης, τα ισχύοντα όρια που έχουν προταθεί πριν 13 χρόνια, το 1998 από τη «Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες» (ICNIRP) για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από τις ασύρματες τεχνολογίες κρίνονται τελείως ανεπαρκή. Ποτέ δεν είχαν ως στόχο να λάβουν υπόψη τις ασύρματες συσκευές που επηρεάζουν καθημερινά σήμερα πάνω από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Τα συγκεκριμένα όρια ασφαλείας αγνοούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, όσους είναι υπερευαίσθητοι στην ακτινοβολία ή έχουν ανοσοανεπάρκεια, που πλήττονται περισσότερο ως πλέον ευάλωτοι στην ακτινοβολία.
Σημαντικός αριθμός μελετών που αναλυτικά και διεξοδικά συζητούνται στην εν λόγω δημοσίευση, έχει αποδείξει βιολογικές επιπτώσεις σε εντάσεις ακτινοβολίας εκατοντάδες φορές χαμηλότερες από τα ισχύοντα όρια.
Η εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας της ακτινοβολίας με τον γνωστό ως «Ρυθμό Ειδικής Απορρόφησης» SAR (Specific Absorption Rate) θεωρείται ως ανεπαρκής για να προβλέψει τις βιολογικές αντιδράσεις κατά την επίδραση της ακτινοβολίας στα κύτταρα και στους ιστούς που σχετίζονται με αλλοιώσεις στη μνήμη, στη συμπεριφορά, στην αναπαραγωγή, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη διαταραχή του ύπνου, την πρόκληση εκνευρισμού και κόπωσης, καθώς και στη δημιουργία εγκεφαλικών όγκων μετά από υπερδεκαετή χρήση.
Η επιτροπή συστήνει στις κυβερνήσεις και στον Παγκόσμιο Οργανισμό να θεσπίσουν χαμηλότερα από τα ισχύοντα όρια έκθεσης του κοινού, αλλά και των επαγγελματικά εκτιθέμενων στην ακτινοβολία.
Ομοίως, οι πάσης φύσης εταιρίες που εμπλέκονται με την κατασκευή των ασύρματων συσκευών και την επικοινωνία, οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις μειωμένης έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία.
Ως πλέον ευαίσθητες ομάδες εντοπίζονται οι έγκυες και τα παιδιά όλων των ηλικιών τα οποία πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση πάσης φύσης ασύρματων συσκευών, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η έμμεση έκθεσή τους στις ακτινοβολίες αυτές.
Γενικότερα, οι επιστήμονες τίθενται κατά της χρήσης ασύρματων δικτύων, κινητών τηλεφώνων κλπ σε κλειστούς χώρους, σε σχολεία, ακόμη και επαγγελματικούς χώρους.
Προτείνεται, τέλος, η εντατικοποίηση της επιστημονικής έρευνας σε ένα τέτοιο πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα δημόσιας υγείας, όπως είναι οι επιδράσεις από τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, με στόχο τη διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης σε σχέση και με τους τρόπους εκπομπής της ακτινοβολίας (διαμόρφωση, παρατεταμένη ή διακοπτόμενη έκθεση, πολλαπλή έκθεση από διαφορετικές συχνότητες κ.λ.π.).
www.econews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου